Tuduhaké menu pokok

Karel ingkang Agung utawi Karel Agung (Prancis: Charlemagne; basa Latin: Carolus Magnus utawi Karolus Magnus; basa Jerman: Karl der Große; basa Inggris: Charles the Great, basa Italia: Carlo Magno) (742 utawi 74728 Januari 814), punika nata kaum Frank wiwit taun 768 dumugi taun 814 lan kaum Lombard wiwit taun 774 dumugi taun 814. Panjenenganipun dipunnobataken minangka Imperator Augustus ing Roma ing dinten natal taun 800 déning Paus Leo III, lan mila dipunanggep wujud pangadeg Kakaisaran Romawi Suci (kanthi gelar Karel I). Liwat panaklukan lan pertahanan, panjenenganipun ngukuhaken lan miyaraken kakuwaosanipun ngantos ngambah sapérangan ageng Éropah Kilèn. Panjenenganipun asring dipunanggep wujud bapa pangadeg Prancis lan Jerman, malah sok-sok minangka Bapa pangadeg Éropah. Panjenenganipun punika kaisar pisanan ing Kilèn wiwit runtuhipun Kakaisaran Romawi.

Charles kang Agung
Charlemagne denier Mayence 812 814.jpg
Sawijining koin saka Charlemagne kanthi tulisan KAROLVS IMP AVG ( Karolus Imperator Augustus)
Kaisar Kamaharajan Carolingian
Panjenengan25 Dhésèmber 800 – 28 Januari 814
Pamakuthan25 Dhésèmber 800
Basilika Santo Petrus, Roma
PanerusLouis I
Raja Langobardi
Panjenengan10 Juli 774 – 28 Januari 814
Pamakuthan10 Juli 774
Pavia
LeluhurDesiderius
PanerusLouis I
Raja Frank
Panjenengan9 Oktober 768 – 28 Januari 814
Pamakuthan9 Oktober 768
Noyon
LeluhurPepin kang Pendek
PanerusLouis I
Lair2 April 742
Liège, Karajan Frank
SurudJanuari 28, 814(814-01-28) (umur 71)
Aachen, Kamaharajan Karoling
AstanaKatedral Aachen
Garwa
Putra
WangsaKaroling
BapaPepin kang Pendek
IbuBertrada dari Laon
AgamaKatolik Roma
Lukisan Charlemagne.

Ugi pirsaniBesut

RéferènsiBesut

  • A. Kenneth Curtis, J. Stephen Lang & Randy Petersen, 100 Peristiwa Penting dalam Sajarah Kristen, Immanuel, 1999. Saged dipunwaos ing mrik

Pranala njawiBesut

Cithakan:Pratélan ingkang Agung