Charles Wesley bebarengan karo seduluré John Wesley iku pangadeg obahan metodis.[1][2][3][4][5][6] Gerakan iki banjur nrembaka dadi gréja metodis sing isih bisa bertahan tekan saiki amarga perjuwangan kaloro sadulur Wesley iki.[1][7][8] Kaloroné wujud pandhita ing gréja metodis.[1][3] Tekan saiki, gréja metodis wujud gréja gedhé dhéwé kaloro ing Amérika lan wujud golongan protèstan paling indhepèndhen ing Britania Raya.[3]

Charles Wesley
Charles-Wesley-preaching.jpg
Lair(1707-Cithakan:NOMORBULAN-18)18 Dhésèmber 1707
Epworth, Lincolnshire, Inggris
Pati29 Maret 1788(1788-03-29) (umur 80)
London, Inggris
BangsaInggris
WiyataSekolah Westminster lan Christ Church, Oxford
BojoSarah Wesley (née Gwynne)
Wong tuwaSamuel & Susanna Wesley

Babad slira cekakBesut

Charles Wesley (lair ing Epworth, Lincolnshire, Inggris, 18 Dhésèmber 1707 – pati ing London, Inggris, 29 Maret 1788 ing umur 80 taun) iku pamimpin obahan metodis ing Inggris, anaké pandhita gréja Anglikan lan penyair Samuel Wesley, wujud adhi kandhungé pandhita gréja Metodis John Wesley lan pandhita gréja Anglikan Samuel Wesley, lan wujud bapané musisi Samuel Wesley, lan simbah kakungé musisi Samuel Sebastian Wesley.[1][3][9]

AjaranBesut

Ajaran téologi Wesley asifat Arminian, sing duwé keyakinan yèn Calvinisme lan pandhangan-pandhangané ngenani pilihan predestinasi wujud sawijining langkah kapisah saka Antinomianisme.[3] Ciri Arminianisme Wesley sadulur iki marakaké kapisah saka tokoh gedhé liya kabangkitan evangelis nalika taun 1740, ya iku George Whitefield (1714-1770), sing wujud salah siji sahabat lama saka Golongan Suci.[3] Whitefield dadi pambéla kuwat téologi Gréja Reformasi lan bertahan ing sangisoré payung Gréja Inggris, sarta ora kepéngin nggabung karo Gerakan Metodis.[3]

WarisanBesut

Hymne-hymneBesut

Sakwéné kariré, Charles Wesley mublikasikaké nem èwu hymne, sapérangan ing antarané[1][10]:

Greja MetodisBesut

Wesley sadulur ngumpulaké jemaaté sajeroning himpunan-himpunan sing ngadeg ing sisihé gréja-gréja lokal.[1] Sanajan mangkono, gréja Anglikan duwé sikap mungsuhi saéngga akiré misahaké dhiri lan ngadegaké gréja Metodis.[1][11]

RéferènsiBesut

  1. a b c d e f g Lane,Tonny. 2005. Runtut Pijar Sajarah Pemikiran Kristiani. Jakarta:BPK Gunung Mulia. ISBN 979-9290-92-9. Hlm. 181-184.
  2. Thomas van den End. Harta Dalam Bejana. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 2009. Hlm. 237-239.
  3. a b c d e f g Michael Collins & Matthew A. Price. Millenium The Story of Christianity: Menelusuri Jejak Kristianitas. Yogyakarta: Kanisius, 2006. Hlm. 164-166.
  4. H. Berkhof, H. Enklaar. Sajarah Gréja. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 1993. Hlm. 251-253.
  5. Jan S. Aritonang. Berbagai Aliran di dalam dan di sakiwa-tengené Gréja. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 1995. Hlm. 145-165.
  6. C. De. Jonge. Pembimbing ke dalam Sajarah Gréja. Jakarta: BPK Gunung Mulia, 2009. Hlm. 78-82.
  7. Jean Comby with Diarmaid MacCulloch. How to Read Church History Vol. 2 From the Reformation to the present day. New York: Crossroad, 1989. Pg. 87-88.
  8. Williston Walker. A History of The Christian Church. New York: Charles Scribner's Sons, 1946. Pg. 509-517.
  9. Abbey, Charles J. (1892) Religious thought in old English verse, London: Sampson Low, Marston, 456p., ISBN (?) 0-7905-4361-3. Pg. 134-136.
  10. "Tyson, John R. Assist Me to Proclaim: The Life and Hymns of Charles Wesley. Grand Rapids: Wm. B. Eerdmans and Göttingen: Edition Ruprecht 2007, ISBN 978-3-7675-3052-2 DOI 10.2364/3320751449. Pg. 78-80.
  11. Tyson, John R. (Ed.) (2000) Charles Wesley: a reader, Oxford: Oxford University Press, 519 p., ISBN 0-19-513485-0. Pg. 134-135.

Pranala njabaBesut

Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis

Cithakan:Methodism footer