Dhemit

Dhemit utawa memedi biasané nuduhaké menyang roh utawa roh sing ninggalaké agensi amarga tumekaning pati. Pangértenan Memedi biasané beda kanggo saben agama, peradaban, lan adat. Ing manéka budaya, sètan ora ditetepaké minangka bahan sing apik utawa ala. Jeneng-jeneng dhemit, sétan, genderuwo, lan liya-liyané, asring digunakaké kanggo nyebut sètan alus. Nalika memedi apik sing dianggep nduweni kemampuan kanggo nulungi manungsa, diarani kanthi macem-macem jeneng, kaya ta Datuk, Te Cu Kong (panguasa tanah, ing agama Kong Hu Cu ), lan liya-liyané.

Gambaran kultus bajak laut Howard Pyle .

Kapitadosan babagan ana apa orané pungkasan jaman iki lan roh-roh wong mati wis ana wiwit manungsa melu animisme utawa nyembah roh-roh leluhur ing dina-dina sadurungé manungsa ngakoni tulisan. Maneka warna ritual religius, kuburan, eksorisme lan ritual spiritual liyané digawé khusus kanggo tenang jiwané wong sing tiwas. Ghost dhewe biasané diterangaké minangka bahan sing padha karo manungsa, sanajan uga ana crita babagan Memedi kewan.[1][2] Dhéwéké dipercaya manggon ing papan, obyek utawa wong sing ana gandhengané nalika isih urip.

Adhedhasar kesepakatan ilmu, Memedi ora konsep sah ilmiah. orané Sing ora bisa Counterfeit ing lan ing kagiyatan saka mburu Kudus wis diklasifikasikaké minangka sing pseudoscience utawa pseudoscience.[3][4][5] Sanajan wis diteliti nganti pirang-pirang abad, ora ana bukti ilmiah sing nuduhaké manawa papan sing didunungi dening roh-roh sing wis mati.[6]

Memedi ing agama monoteismeBesut

Ing Islam, Memedi diklasifikasikaké minangka sètan saka jin sing asring ngganggu manungsa. Jin diakoni minangka makhluk halus sing urip ing alam liyané. Nanging, jin koleksi iki bisa mlebu ing jagad manungsa. Ana sawétara jin sing nggawé gegayutan karo manungsa lan manut karo manungsa, kanthi tujuan supaya mbingungaké manungsa minangka ngrusak akidah. Prastawa iki ditepungi minangka saka .

Ing Kitab Suci, sing nuduhaké buku Yesaya lan Wahyu, Memedi bisa ditelusuri asal usul minangka malaikat dosa para panurut Lucifer sing tiba ing bumi. Adhedhasar buku Wahyu, nomer kasebut dilambangaké kanthi sapratelune saka bintang lintang.

Manéka jinis Memedi ing tradhisional IndonesiaBesut

Wong Indonesia wis ngerti maneka jinis Memedi / makhluk spiritual. Mangkene jinis Memedi sing dipercaya ing Indonesia:

AcehBesut

Sawétara legenda kutha uga ngérti macem-macem bentuk mantu sing biasané ana gandhengané karo sejarah penyebab lan efek pati saka wong sing dadi Memedi. Sanajan ora memedi, sawétara wujud gaib uga ditepungi ing mitos komunitas, sing dianggep minangka cara kanggo wong ngupayakaké kawruh tartamtu utawa golek kamulyan:

  • Babi sing erat
  • Ipri

Jombongan Wong Jawa dadi Jupuk Supranatural (Memedi) dadi 9 klompok gedhé sing banjur dipérang dadi pirang-pirang jinis Memedi liyané ing klompok kasebut, sangang klompok Memedi sing digunakaké lan kasebut ing wayang suluk kaya ta: "Jin, Iblis, Peri, Perayangan, Ilu-ilu, Banaspati, Genderuwo, Memedhi, Tetek-an ". Iki digunakaké kanggo nggambaraké kabèh roh kanthi ringkes, tanpa nyebutaké siji-sijine jinis roh sing ana ing atusan kasebut, kaya sing diakoni ing masyarakat Jawa lan budaya Jawa sing dikepengini bangét kenthel karo piranti gaib.

Deleng ugaBesut

  • Dracula
  • Werewolf
  • Manungsa Shadow
  • vampir
  • Zombi
  • Suanggi
  • Perawat ngganggu

PustakaBesut

  • Finucané, RC, Penampilan saka Mati: Sejarah Budaya Memedi, Buku Prometheus, 1984, ISBN 0-87975-238-6 .
  • Hervey, Sheila, Sawétara Memedi Kanada, ing seri, Buku Pocket Kanada Asli, Richmond Hill, Ont .: Buku Pocket, 1973, SBN 671-78629-6
  • Hole, Christina, Inggris Haunted, Batsford: London, 1950.

Wacan luwih jangkepBesut

  • Fairly, John & Welfare, Simon, Arthur C. Clarke's World of Strange Powers, Putnam: New York, 1985.
  • Felton, D., Haunted Greece and Rome: Ghost Stories From Classical Antiquity, University of Texas Press, 1999.
  • Johnston, Sarah Iles, Restless Dead: Encounters Between the Living and the Dead in Ancient Greece, University of California Press, 1999.
  • MacKenzie, Andrew, Apparitions and Ghosts, Arthur Barker, 1971.
  • Moreman, Christopher, Beyond the Threshold: Afterlife Beliefs and Experiences in World Religions, Rowman & Littlefield, 2008.

CathetanBesut

  1. Hole, hlm. 150–163
  2. Cohen, Daniel (1984). The encyclopedia of ghosts. Dodd, Mead. p. 8. ISBN 978-0-396-08308-5.
  3. Regal, Brian (15 October 2009). Pseudoscience: A Critical Encyclopedia. ABC-CLIO. pp. 75–77. ISBN 978-0-313-35508-0.
  4. Raford, Benjamin. "Ghost-Hunting Mistakes: Science and Pseudoscience in Ghost Investigations". Committee for Skeptical Inquiry. Dibukak ing 8 July 2017.
  5. Levy, Rob; Levy, Stephanie. "Hearing ghost voices relies on pseudoscience and fallibility of human perception". The Conversation. Dibukak ing 8 July 2017.
  6. Radford, Benjamin. "Are Ghosts Real?— Evidence Has Not Materialized". Live Science. Dibukak ing 8 July 2017.

Pranala njabaBesut