Patung Rangda, Ratu para Leak.

Léak sajeroning mitologi Bali ya iku penyihir kang jahat. Le tegesé penyihir lan ak tegesé jahat.[1] Léak mung bisa didelok nalika wayah wengi.[1] Léak mung bisa dideleng karo dhukun kang mburu léak.[1] Nalika wayah awan dhèwèké ketok kaya manungsa biyasa, nanging nalika wayah bengi dhèwèké ana ing kuburan kanggo luru pérangan-pérangan awaké manungsa kang minangka nggawé ramuan sikir.[1] Ramuan sikir iku bisa ngowahi wujud léak dadi kéwan kaya ta macan, kethèk, babi utawa dadi kaya rangda.[1] Léak uga bisa njupuk pérangan awak saka manungsa.[1]

KepitayanBesut

Léak uga digambaraké wujud endhas manungsa karo pérangan-pérangan kang isih nggantung ing endhas.[1] Léak dicritaké bisa mabur kanggo luru wong wadon kang lagi meteng.[1] Léak banjur ngisep getih bayi kang isih ana ing jero weteng.[1] Ana telu jinis leak kang dikenal masarakat, loro wadon lan siji lanang.[1]

Miturut kapitayan wong Bali, Léak kalebu mangungsa biyasa kang mraktékaké sikir jahat lan mbutuhaké getih embrio supaya bisa urip.[1] Léak uga bisa malih dadi babi utawa bola api, déné wujud léak kang sabeneré nduwéni ilat kang dawa lan untu kang landhep.[2] Ana uga kang ngarani yèn léak mung ana ing Pulo Bali.[2] Nalika wong nyubles gulu Léak saka ngisor marak ing endhas léak kang kapisah saka awaké, léak ora bisa temerap manêh karo awaké.[2] Yèn endhas iku kepisah saka awaké ing wayah kang tinamtu, léak bakal mati.[2]Kedhok léak kanthi untu kang landhep lan ilat kang dawa lumrahé minangka rerenggan omah.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f g h i j k lintasberita.com(dipunundhuh tanggal 2 Juni 2011)
  2. a b c d e hinduriau.com(dipunundhuh tanggal 2 Juni 2011)