Diprotodontia[1]
Kalamangsa: 28–0 Ma
Oligosen Akhir-Saiki
Macropus agilis - 02.jpg
Diprotodon, Walabi Agile (Macropus agilis)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Infraklas: Marsupialia
Ordho: Diprotodontia
Owen, 1866
Subordo
Vombatiformes
Phalangeriformes
Macropodiformes

Diprotodontia (pocapan jroning basa Inggris /daɪ.proʊ.toʊ.dɑːn.ʃiːə/; Yunani, tegesé "loro untu ngarep") iku ordo gedhé saka watara 120 mamalia marsupialia kang nyakup kangguru, walabi, posum, koala, wombat, lan sapanunggalané. Diprotodon kang wis cures nyakup Diprotodon saukuran warak, lan Thylacoleo, kang dikenal kanthi sebutan "singa marsupial".

KarakteristikBesut

Diprotodon kang isih urip amèh kabèh hèrbivor, semono uga akèh-akèhé kang wis cures. Mung sethithik diprotodon kang insektivora lan omnivora, nanging bab iki katoné wis ngalami paningkatan akibat anané adhaptasi cara urip para hèrbivor wektu iki. Thylacoleonida ("Singa Marsupial") kang wis cures wujud siji-sijiné golongan kang diweruhi nuduhaké cara urip minangka karnivora.

Cathetan fosilBesut

Fosil Diprotodontia paling wiwitan kang diweruhi asal saka Oligosen Akhir (23,03 jtl-28,4 jtl), lan spésies kang kaidentifikasi paling wiwitan ya iku Hypsiprymnodon bartholomaii saka Miosen Awal.[2]

KlasifikasiBesut

Nganti saiki, mung ana loro subordo sajeroning Diprotodontia: Vombatiformes kang nyakup wombat lan koala lan Phalangerida kang dumadi saka kabèh famili liyané. Kirsch mérang famili dadi telung subordo. Minangka tambahan, kaenem famili Phalangeriformes dipérang dadi rong superfamili.

Ordo DIPROTODONTIA

† tegesé famili, génus utawa spésies kang wis cures.

RujukanBesut

  1. Groves, C. (2005-11-16). Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds) (ed.). Mammal Species of the World (cithakan ka-3 ed.). Johns Hopkins University Press. pp. 43–70. ISBN 0-801-88221-4. Check date values in: |date= (help)CS1 maint: multiple names: editors list (link) CS1 maint: extra text: editors list (link)
  2. The Paleobiology Database
  • The Taxonomicon
  • Mikko Haaramo
  • [1] Implications of a new spésies of the Oligo-Miocene kangaroo (Marsupialia: Macropodoidea) Nambaroo, from the Riversleigh World Heritage Area, Queensland, Australia