Kécap sop

(Kaelih saka Ganjang)

Kécap sop ya iku jinis kécap Koréa kang digawé saka kacang kedele kang diproses kanthi fermentasi.[1][2] Ganjang ya iku kecap tradhisional kas Koréa.[2][3]

Choganjang, saus kang digawé saka ganjang

SajarahBesut

Kacang kedele minangka salah sijiné jinis wiji-wijinan kang paling akèh dibudidakake ing Koréa.[2] Amarga cara ngrembakakake kang gampang lan awet yèn disimpen, wong Koréa mroses kedele dadi pirang-pirang bahan konsumsi ing masakan-masakane.[2] Sawisé difermentasekake, kedele bisa diolah kanthi gampang kanggo pirang-pirang taun candhaké.[2] Ing Koréa, akèh kulawarga wis duwé teknik pembuatan ganjang kang punjul 200 taun kanthi baleni prosès fermentasi lan nyampurake bahan kang wis suwé karo ganjang kang anyar diprodhuksi.[2]

KandunganBesut

Ganjang duwé kandhutan karbohidrat kang gampang larut, sukrosa, stachyosa lan raffinosa.[1] Saliyané iku uga ana mikro organisme kaya ta bacillus subtlis, asem laktat, enzim sarta fungi kang ana nalika kedele difermentasekake.[1] Nalika kacang kedele difermentasekake ing wujud keju, mung sithik karbohidrat kang sisa saéngga nalika dadi cair duwé kandhutan 0,7 % asem laktat, lan fermentasi alkohol jarang kedaden.[1] Protein kang ana ing kedele dilarutake déning enzim protease lan peptidase, mikro-organisme kang urip nalika fermentasi saéngga kandhutan nitrogen peptid lan nitrogen amino sarta asem glutamat dadi dhuwur banget.[1]

JinisBesut

  • Haetganjang ya iku jinis ganjang kang umuré kurang saka setaun.[4]
  • Jungganjang ya iku jinis ganjang kang wis difermentasekake antarané 3 nganti 4 taun.[4]
  • Jin-ganjang utawa jinjang ya iku jinis ganjang kang wis difermentasekake punjul 5 taun lan biyasa minangka saus nalika masak.[4]
  • Cheongjang ya iku ganjang kang digunakaké ing masakan godhokan, sup lan janganan.[4]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e koreanrestaurantguide, koreanrestaurantguide. Diundhuh tanggal 28 April 2010.
  2. a b c d e f Ahn Hong-beum (2004). "Ganjang and Doenjang: Traditional Fermented Seasonings" (PDF). Koreana (ing basa Inggris). 18 (1): 62–67. Dibukak ing 28 April 2010. Unknown parameter |month= ignored (pitulung)
  3. (ing basa Koréa)'간장' 깊고 오묘한 맛을 뽐내다, chosun. Diundhuh tanggal 5 Mèi 2010.
  4. a b c d Soybean sauces, sunchang Diundhuh tanggal 5 Mèi 2010.