Hamid Karzai (Pashto: حامد کرزي) (lair 24 Dhésèmber 1957; umur 62 taun) inggih punika Présidhèn Afganistan wiwit 7 Dhésèmber 2004). Sasampunipun pamaréntahan Taliban dhawah, piyambakipun dominan sanget wonten ing poltik Afganistan lan dados tokoh pulitik ingkang misuwur wonten ing Afganistan. Wiwit Dhésèmber 2001, Hamid Karzai njabat Ketua Pamarèntahan Transisi lan Présidhèn sementara (interim) wiwit 2002. Piyambakipun ingkang kapisanan kapilaih kanthi dhémokratis lumantar pemilu présidhèn 7 Dhésèmber 2004.

Hamid Karzai
حامد کرزي
Hamid Karzai 2006-09-26.jpg
Présidhèn Afganistan
Linggih
22 Dhésèmber 2001 – Sekarang
Wakil PrésidhènAhmad Zia Massoud dan Karim Khalili
Kang sadurungéBurhanuddin Rabbani
Kang sawiséSedang Menjabat
Rerincèn dhiri
Lair (1957-12-24) Dhésèmber 24, 1957 (umur 62)
Kandahar, Afganistan
Parté pulitikIndependen
SisihanZeenat Karzai
AgamaMuslim Suni

BiografiBesut

Hamid Karzai, satunggaling ètnis Pashtun saking klan Popalzai miyos wonten ing Kandahar, Afganistan. Klan punika kumawasa lan asring miyosaken raja Afgan. Karzai asalipun saking kulawarga ingkang njurung raja sadèrèngipun, Zahir Shah. Amargi punika wiwit awal piyambakipun kagayut wonten ing pulitik wonten ing Afganistan.

Karzai kabur dhateng India nalika masa pendudukan Afganistan déning Uni Soviet lan dumunung wonten ing mrika dumugi dhawahipun Taliban. Piyambakipun mendhet program pasca-sarjana wonten ing ngèlmu pulitik ing Universitas Himachal ing Shimla, Himachal Pradesh (India) periode 1979-1983. Lajeng, piyambakipun wangsul minangka pamados dana saperlu njurung pemberontakan nglawan Soviet ing Afganistan sadangunipun intervensi Soviet dumugi pungkasaning taun 1980-an. Sasampunipun wadyabala Soviet mundhur lan pamarèntaha Najibullah kumawasa ing taun 1992, piyambakipun njabat dados wakil mantri jaban rangkah wonten ing pamarèntahaning Burhanuddin Rabbani.

Rikala taun 1999, Hamid Karzai palakrama kaliyan Zeenat Karzai, satunggaling wanita ingkang makarya minangka "dhokter kandhutan" lulusan Afgan lan sapunika wonten ing wewengkon Pakistan. Pasangan garwa punika miyosaken putra ingkang nama Mirwais ingkang miyos rikala tanggal 25 Januari]] 2007.[1]

Informasi sanèsBesut

Cathetan sukuBesut

Pranala njabaBesut