Tuduhaké menu pokok

Iwo Jima (basa Jepang: 硫黄島 Iōtō, utawa Iōjima, tegesé "pulo lirang") iku pulo vulkanik ing Jepang, péranganing Kapuloan Ogasawara. Pulo sing ana ing ±650 mil laut (1200 km) kidul Tokyo (24,754° LU, 141,290° BT) iki misuwur minangka papan dumadiné paprangan nalika sasi Fèbruari lan Maret 1945 antarané Jepang lan Amérikah Sarékat nalika Perang Donya II.

Iwo Jima
Native name: 硫黄島
Iwo jima location mapSagredo.png
Lokasi Iwo Jima ing Samodra Pasifik
Géografi
PernahSamodra Pasifik (Laut Filipina)
Koordhinat24°47′N 141°19′E / 24.783°N 141.317°E / 24.783; 141.317
KapuloanKapuloan vulkanik
Titik dhuwur dhéwéGunung Suribachi[1]
Administrasi
SubprefekturSubprefektur Ogasawara
Dhémografi
Cacah jiwaOra ana sing ndunungi sipil (mung personèl militèr)
Citra satelit Iwo Jima (2000)

Kanthi wiyar ±21 km², lumahing Iwo Jima kanthi umum rata. Gunung Suribachi (utawa Suribachiyama) wujud bentang alam sing paling dhominan ing pulo iki kanthi kadhuwuran 166 m.

Pangkalan Udara Angkatan LautBesut

Angkatan Laut Jepang utawa Japan Maritime Self-Defense Force (JMSDF) ngoperasikaké sawijining pangkalan udara angkatan laut ing Iwo Jima kanthi dawa landhesan nganti 2.650 mèter lan amba 60 mèter. Kodhe sing diwènèhaké ICAO kanggo pangkalan udara ing Iwo Jiwa iki ya iku RJAW, sauntara kodhe sing diwènèhaké IATA iku IWO.

Angkatan Laut Jepang duwé tugas kanggo nyengkuyung lan ngendhalèkaké lalu-lintas udara, pangisian bahan bakar, lan nglakokaké misi panylametan. Pangkalan ing Iwo Jima uga dipigunakaké déning Angkatan Udara lan Angkatan Dharat Jepang. Malah, Angkatan Laut Amérikah Sarékat mèlu mupangataké pangkalan iki kanggo sapérangan kagiyatan kaya déné latihan pendharatan wayah wengi.

RéferènsiBesut

Pirsani ugaBesut

Pranala njabaBesut