Tuduhaké menu pokok
Jaran
Zaniskari Horse in Ladhak, Jammu and kashmir.jpg
Cumbon
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Perissodactyla
Famili: Equidae
Génus: Equus
Spésies: E. caballus
Jeneng binomial
Equus caballus
Linnaeus, 1758
Jaran uga digunakaké ing ulah raga.

Jaran (Equus caballus utawa Equus ferus caballus[1][2]) iku salah siji saka sepuluh spésies modhèren mamalia saka génus Equus. kéwan iki wis suwé wujud salah siji kéwan ternak sing wigati kanthi ékonomis, lan wis nyekel peran wigati ing pangangkutan wong lan barang suwéné èwonan taun. Jaran bisa ditunggangi déning manungsa kanthi migunakaké sèdhel lan bisa uga kanggo narik, kaya ta krétakréta, utawa luku. Ing sapérangan laladan, jaran uga digunakaké minangka sumber panganan. Sanajan paternakan jaran diprakirakaké wis diwiwiti taun 4500 SM, bukti-bukti panggunaan jaran kanggo kaperluan manungsa gèk tinemu dumadi wiwit taun 2000 SM.

BobotBesut

Jaran sing entheng, contoné jaran Arab, MorganMorgan, Quarter HorseQuarter Horse, PaintPaint lan ThoroughbredThoroughbred]] boboté bisa tekan watara 590590 kg. Jaran sing "abot" utawa jaran beban, contoné ClydesdaleClydesdale, DraftDraft, PercheronPercheron, lan ShireShire boboté bisa nganti 907907 kg.

ShioBesut

Jaran ana ing siklus kéwan 1212 taun sing muncul ing Zodiak Tionghoa sing ana kaitané karo Kalèndher Tionghoa. Miturut carita rakyat TionghoaTionghoa, saben kéwan dihubungaké karo ciri-ciri pribaden tinamtu, lan wong-wong sing lair ing taun jaran duwé sipat: cerdascerdas, swatantraswatantra lan duwé jiwa mardikamardika. Pirsanana: Jaran (shio)

Pirsanana ugaBesut

Cathetan sikilBesut

  1. Grubb, Peter (16 November 2005). "Order Perissodactyla (pp. 629-636)". In Wilson, Don E., and Reeder, DeeAnn M., eds. [http://google.com/books?id=JgAMbNSt8ikC&pg=PA630-631 Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference] (ed. 3rd). Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2 vols. (2142 pp.). k. 630-631. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.  Pranala njaba ing |title= (pitulung)
  2. International Commission on Zoological Nomenclature (2003). "Usage of 17 specific names based on wild species which are pre-dated by or contemporary with those based on domestic animals (Lepidoptera, Osteichthyes, Mammalia): conserved. Opinion 2027 (Case 3010).". Bull.Zool.Nomencl. 60 (1): 81–84. 

RujukanBesut

  • Book of Horses: A Complete Medical Reference Guide for Horses and Foals, disunting olèh Mordecai Siegal. (Oleh dhosèn dan staf, Universitas California, Davis, Sekolah Kedhokteran Hewan.) Harper Collins, 1996.
  • Illustrated Atlas of Clinical Equine Anatomy and Common Disorders of the Horse, olèh Ronald J. Riegal, D.V.M. dan Susan E. Hakola, B.S., R.N., C.M.I. Equistar Publications, Ltd., 1996.
  • International Commission on Zoological Nomenclature. 2003. Opinion 2027 (Case 3010). Usage of 17 specific names based on wild species which are pre-dated by or contemporary with those based on domestic animals (Lepidoptera, Osteichthyes, Mammalia): conserved. Bull.Zool.Nomencl., 60:81-84.

Pranala njabaBesut

Pranala njaba kanggo ulah raga nunggang jaranBesut

GladriBesut