Keramik Klampok

Keramik Klampok iku kerajinan kang ana ing wewengkon Désa Klampok, Kacamatan Purwareja Klampok, Kabupatèn Banjarnegara.[1] Désa klampok manggon ana sisih kulon wewengkon Kabupatèn Banjarnegara udakara 30 kilométer saka Kota Banjarnegara.[1] Ana ing désa iki saora-orané ana 17 péngrajin lan telung pérusahaan keramik.[1] Kéramik Klampok lan Kéramik-keramik liyané racaké digawé saka lempung.[2] Lempung sing kanggo gawé Keramik Klampok dijupuk saka laladan Kaliwiro(wonoosobo),Cilongok, lan Banyumas.[2] Keramik Klampok duwé keunikan ya iku ornamén kang kas lan warnané peteng.[3] Keramik Klampok iki dadi produk kérajinan masarakat Désa Klampok kang wis misuwur.[3] Keramik Klampok dadi salah sijining daya tarik wisata kang ana ing Kabupatèn Banjarnegara.[4] Kéramik Klampok ora mung misuwur ana wewengkon lokal waé nanging uga wis misuwur ana ing manca.[4] Keramik Klampok siki wis wiwit kalah saing karo produk-produk saka manca.[2] Sawetara wujud keramik klampok kang diasilake kaya ta guci, teko, panggon payung, warna-warna wujud kéwan, piring hias, panggon kembang lan liya-liyanĤ.[1] Poci kang dadi andalan produk keramik saka Kabupatèn Banjarnegara.[5] Keramik Klampok sing wujudè poci pamasarané racaké dikirim nèng Tegal. Keramik Klampok racaké didadèkakè rerenggan omah warga, hotèl-hotèl, warung-warung gedhè, lan perkantoran.[1] Keramik Klampok dadi produk kerajinan saka Kabupatèn Banjarnegara kang paling légendaris.[3] Ana ing Désa Klampok dumunung antarané 30 perusahaan keramik, nanging kang nganti saiki sing isih tetep eksis ana sakiwa-tengené 16 perusahaan.[6]

Poci

Cara Gawe KeramikBesut

 
Sentra Keramik Klampok Banjarnegara

Carané gawé kramik klampok kang pisanan ya iku ngolah lempung kang arep digawé keramik.[1] Kaping pindo lempung kang wis disiapaké diwentuk dadi wentuk apa kang dikarepaké.[1] Keteluné keramik sing wis diwangun mau digaringaké.[1] Sawisé digaringaké keramik banjur diobong.[1] Sawisé diobong keramik banjur diglasir kanggo finising.[1] Kejaba cara gawé karamik mau, uga ana teknik-teknik carané gawé kramik.[1] Teknik-teknik iku ana Teknik Pijat (piching),Teknik Pilin (Coiling), Teknik Slep, Teknik Putar, lan Teknik Cetak.[1]

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f g h i j k l Biro Humas Propinsi Jawa Tengah Copyright ©2010 (Dipuntingali tanggal 28 Maret 2011)
  2. a b c SUARAMERDEKA.com. All rights reserved. Copyright ©2009 (Dipuntingali tanggal 28 Maret 2011)
  3. a b c Kompas Digital Copyright © 2011 (Dipuntingali tanggal 28 Maret 2011)
  4. a b Voice Of Indonésia Copyright ©2010 (Dipuntingali tanggal 28 Maret 2011)
  5. Republika Online. Republika Company All Rights Reserved Copyright ©2009 (Dipuntingali tanggal 28 Maret 2011)
  6. Kabupatén Banjarnegara Copyright ©2008 (Dipuntingali tanggal 28 Maret 2011)