Tuduhaké menu pokok

Leo Tolstoy iku sastrawan saka Russia.[1][2] Tolstoy lair ana ing Yasnaya Polyana, Ruslan Tengah, tanggal 9 September 1828.[3][4] Séda ing 10 November 1910.

Leo Tolstoy
L.N.Tolstoy Prokudin-Gorsky.jpg
Tolstoy ing Mèi, 1908, patang sasi saurunge tanggap warsa kaping 80 (dipoto ana Yasnaya Polyana déning Sergey Prokudin-Gorsky; poto berwarana sepisanan dijipuk ana Ruslan)
LairLev Nikolayevich Tolstoy
(1828-09-09)Sèptèmber 9, 1828
Yasnaya Polyana, Ruslann Empire
PatiNovèmber 20, 1910(1910-11-20) (umur 82)
Astapovo, Rusiann Empire
PakaryaNovelis, panganggit cerkak, esais, sastrawan, filsuf
BasaRusiann, French
BangsaRusiann
Mangsa1852–1910
Karya gedhéWar and Peace
Anna Karenina
A Confession
The Kingdom of God Is Within You
Resurrection
BojoSophia Tolstaya
Anak14

Tandha tangan
recorded 1908

Ing taun 1851, Tolstoy pindhah ing Kaukasus banjur mlebu résimen artileri.[3] Ing wektu iku, Tolstoy wiwit nulis sastra.[3] Tolstoy duwé tékad mangertèni donya saindengé, banjur nyoba njlèntrèhaké kayakinan filosofis lan rélijiusé nganggo karya fiksiné lan latar wuri kadadéan donya.[3] Ing taun 1910, Tolstoy séda ing stasiun sepur ing laladan kapencil.[3]

Tolstoy kondhang amarga rong karyané, War and Peace lan Anna Karenina, kang dianggep novèl paling apik kang naté ditulis.[1] Dhèwèké uga kondhang minangka guru moral lan agama.[1]

Latar wuriBesut

Tolstoy keturunan bangsawan kondhang ana 210 km kidul Moskow.[1] Ibuné asma Mariya Nikolayevna, née Princess Volkonskaya, séda saurungé dhèwèké umur rong taun.[1] Bapaké asma Nikolay Ilich, Graf (count) Tolstoy, séda taun 1837.[1] Simbah putriné séda 11 sasi lebaré, banjur bu like Aleksandra taun 1841.[1]

Tolstoy karo papat seduluré banjur diemong buliké ana Kazan, ana pérangan kulon Ruslan.[1] Tatyana Aleksandrovna Yergoskaya (utawa "Bu Lik Toinetter" undang-undangané), duwé prabawa kang gedhé kanggo dhèwèké wektu nom-nomané.[1] Karyané kang sepisanan, Destvo (1852; Childhood), ya iku fiksi lan pengalamané wektu bocah.[1]

PawiyatanBesut

Tolstoy kadhaptar ana University of Kazan ing 1844 ana basa Oriental, diwulang déning tutor ana ngomah.[1] Bijiné kang ora nyukupi meksa dhèwèké pindhah ana fakultas ukum kang kurang nuntut, dhèwèké nulis perbandingan the Spirit of LawsMontesquieu lan nakaz (instruksi kodhe ukum) Catherine II.[1]

Dhèwèké seneng sastra lan étika, seneng karyané novèlis Inggris, Laurence Sterne lan Charles Dickens; lan, mligi, tulisané filsuf Prancis Jean-Jacques Rousseau.[1]

Lebar metu saka universitas tanpa gelar, Tolstoy bali nèng Yasnaya Polyana, dhèwèké duwé rencana ndhidhik awaké dhéwé, ngurus omah-omahé, lan réwangé.[1]

Taun 1851, dhèwèké bareng karo kakangé, Nikolay, perwira wadya, ana Kaukasus banjur mlebu wadya.[1] Dhèwèké mèlu perang mungsuh pribumi lan Perang Crimea (1953-1856).[1]

PakaryanBesut

Nom-nomané, dhèwèké nulis jurnal ngenani pangrembakan moral lan spiritualé.[4] Dhèwèké makarya lan nemu tujuan uripé.[4] Tuwané, cathetan mau dadi reflèksi langsungé ngenani tujuaning urip, diklumpukaké saka kadohan, kaorasampurnan, lan kasangsaraning urip.[4]

Dhèwèké nemu lelipur ana tulisan-tulisan filsuf, téyologis, lan ilmuwan.[5] Kang banjur ditulis ana Confession taun 1884.[5] Dhèwèké nemu wawasan ana urip padinané wong tani Ruslan kang nyritakaké yèn saben wong kudu ngabekti marang Gusti tinimbang urip kanggo awaké dhéwé.[5]

ÉkskomunikasiBesut

Nututi kondhangé Anna Karenina, Tolstoy ngrasa ora kepénak karo latar wuri aristokratis lan bandhané, kang marakaké krisis émosional lan spiritual.[2] Dhèwèké banjur nekokaké kaprecayané marang agama kang diorganisir.[2][5] Dhèwèké mandheng iku ngrusak interprétasi ajaran Yesus Kristus.[2] Tolstoy nolak ritual rélijius, nékokaké/nyerang peran agama lan hak kepemilikan.[2][5] Taun 1901, dhèwèké kena ékskomunikasi déning Gréja Ruslan Ortodoks.[2][5]

KaryaBesut

Cathetan sikilBesut

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q Morson, Gary Saul (23 July 2015). "Leo Tolstoy: Ruslann Writer". britannica.com. Dijupuk 11 January 2016. 
  2. a b c d e f Maranzani, Barbara (15 January 2016). "5 Things You May Not Know About Leo Tolstoy". history.com. Dijupuk 10 September 2016. 
  3. a b c d e Leo Tolstoy (2015). Hadji Murat. Yogyakarta: Narasi. k. 241-242. ISBN 978-979-168-446-0. 
  4. a b c d Popova, Maria. "Leo Tolstoy, Shortly Before His Death, on Love, Reason, Human Nature, and What Gives Meaning to Our Lives". brainpickings.org. Dijupuk 25 August 2016. 
  5. a b c d e f Zolotov, Andrei (March 1, 2001). "100 Years After Excommunication, Church Cannot Look Kindly Upon Tolstoy". Christianity Today. Dijupuk 10 September 2016. 

Pranala njabaBesut