Marxisme ya iku siji paham kang mèlu ngetutke pandangan-pandangan saka Karl Marx.[1][2] Marx nyusun siji téyori kang ana gegayutane karo ékonomi, sosial, lan pulitik.[1] Pengikut saka téyori iki dijenengi Marxis.[1] Perkara kang kalebu ana ing Marxisme ya iku materialisme dialektis lan materialisme historis lan uga panerapane ana ing babagan sosial.[1] Marxisme ya iku dhasar téyori kuminisme modern.[2] Téyori iki ana ing sakjerone buku Manisfesto Kuminis kang digawé déning Marx lan Friedrich Engels.[1] Marxisme ya iku minangka protes Marx marang paham kapitalisme.[1] Dhèwèké nganggep yèn wong kapital ngumpulake dhuwit kanthi ngorbanake wong proletar.[3] Kaanan wong proletar kang nelangsa amarga dipeksa kerja jam-jaman lan dibayar mung sithik, lan kasil saka pegawéyane digunakaké déning wong kapitalis.[4] Akèh saka wong proletar kang uripé ana ing laladan pinggiran kang papané rusuh.[4] Marx duwé panemu yèn masalah iki ana amarga anané "kepemilikan pribadi" lan panguasan banda kang digunakaké déning wong-wong sugih utawa wong kapitalis.[3] Kanggo nyejahterake kaum proletar, Marx duwé panemu yèn paham kapitalisme kudu diganti karo paham kuminisme.[3] Yèn kaya mangkene tetep diumbarake, miturut panemu saka Marx, wong proletar bakalan ngraman lan nuntut keadilan kanggo kaume.[3] Iki kang karan marxisme.[3]

Karl Marx

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f Lorens Bagus. 2000. Kamus Filsafat. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama. Hlm. 572-575
  2. a b Robert Audi. 1995. The Cambridge Dictionary of Philosophy. United Kingdom: Cambridge University Press. Hlm. 465-467.
  3. a b c d e P. A. van der Weij. 1991. Filsuf-filsuf Besar tentang Manusia. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama. Hlm. 111-117.
  4. a b Daniel L. Pals. 1996. Seven Theories of Religion. Yogyakarta: Qalam. Hlm. 207-264.

SastraBesut

  • Bourne, Peter G. (1986). Fidel: A Biography of Fidel Castro. New York: Dodd, Mead & Company. Unknown parameter |authorformat= ignored (help)
  • Callinicos, Alex (2010) [1983]. The Revolutionary Ideas of Karl Marx. Bloomsbury, London: Bookmarks. ISBN 978-1-905192-68-7. Unknown parameter |authorformat= ignored (help)
  • Castro, Fidel; Ramonet, Ignacio (interviewer) (2009). My Life: A Spoken Autobiography. New York: Scribner. ISBN 978-1-4165-6233-7. Unknown parameter |authorformat= ignored (help)
  • Coltman, Leycester (2003). The Real Fidel Castro. New Haven and London: Yale University Press. ISBN 978-0-300-10760-9. Unknown parameter |authorformat= ignored (help)
  • Green, Sally (1981). Prehistorian: A Biography of V. Gordon Childe. Bradford-on-Avon, Wiltshire: Moonraker Press. ISBN 0-239-00206-7. Unknown parameter |authorformat= ignored (help)
  • Lenin, Vladimir (1967) [1913]. Karl Marx: A Brief Biographical Sketch with an Exposition of Marxism. Peking: Foreign Languages Press. Retrieved 2014-06-17. Unknown parameter |authorformat= ignored (help)
  • Marx, Karl (1849). Wage Labour and Capital. Germany: Neue Rheinische Zeitung. Retrieved 2014-06-17. Unknown parameter |authorformat= ignored (help)
  • Trigger, Bruce G. (2007). A History of Archaeological Thought (2nd ed.). New York: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-60049-1. Unknown parameter |authorformat= ignored (help)