Rembrandt: Béda antara owahan

10 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: akeh → akèh (2)
(Golden Age -> Jaman Kuncara (saka kalawarta Djaka Lodang))
(→‎top: éjaan, replaced: akeh → akèh (2))
{{about|artis WalandaNèderlan}}
{{Infobox artist
| name = Rembrandt van Rijn
| birth_name = Rembrant Harmenszoon van Rijn
| birth_date = {{birth date|df=yes|1606|7|15}}<ref name="BY">Or possibly 1607 as on 10 June 1634 he himself claimed to be 26 years old. See [http://www.codart.nl/news/82/ Is the Rembrandt Year being celebrated one year too soon? One year too late?] and {{nl}} J. de Jong, [http://www.nd.nl/artikelen/2006/februari/03/rembrandts-geboortejaar-een-jaar-te-vroeg-gevierd Rembrandts geboortejaar een jaar te vroeg gevierd] for sources concerning Rembrandts birth year, especially supporting 1607. However most sources continue to use 1606.</ref>
| birth_place = [[Leiden]], [[Republik WalandaNèderlan]] (saiki [[Nèderlan]])
| death_date = {{death date and age|df=yes|1669|10|4|1606|7|15}}
| death_place = [[Amsterdam]], Republik WalandaNèderlan (saiki Nèderlan)
| nationality = WalandaNèderlan
| field = Nglukis, [[Printmaking]]
| training =
| awards = }}
 
'''Rembrandt Harmenszoon van Rijn''' ({{IPAc-en|ˈ|r|ɛ|m|b|r|æ|n|t|,_|-|b|r|ɑː|n|t}};<ref>[http://dictionary.reference.com/browse/rembrandt "Rembrandt"]. ''[[Random House Webster's Unabridged Dictionary]]''.</ref> {{IPA-nl|ˈrɛmbrɑnt ˈɦɑrmə(n)soːn vɑn ˈrɛin|lang|Rembrandtvanrijn.ogg}}; 15&nbsp;Juli 1606<ref name="BY"/>&nbsp;– 4&nbsp;Oktober 1669) iku sawijining pelukis lan [[etching|etcher]] [[Walanda]]. Dhéwéké sacara umum dianggep salah siji saka pelukis lan [[printmaker]] paling misuwur ing [[seni Éropah]] lan paling penting ing [[sajarah Walanda]].<ref name="Gombrich, p. 420">Gombrich, p. 420.</ref> Sumbangané ing seni teka ing periode sugih lan prestasi budaya sing disebut sajarawan [[Jaman Emas Walanda|Jaman Kuncaraning Walanda]] nalika [[lukisan Jaman Emas Walanda|lukisan Jaman Kuncaraning Walanda]], senajan ing akehakèh cara antithetical karo gaya [[Baroque]] sing ndominasi Éropah, produktif lan inovatif banget, lan maringi munggah kanggo aliran anyar penting ing lukisan.
 
Duwe ngrambah sukses pas enom dadi sawijining pelukis [[lukisan potrèt|potrèt]], taun mengko Rembrandt kang ditandhani dening tragedi pribadi lan kangèlan finansial. Nanging etching lan lukisané padha misuwur ing saindhenging umur, reputasi minangka artis tetep dhuwur,<ref>Gombrich, p. 427.</ref> lan kanggo rong puluh taun mulang akehakèh pelukis penting Walanda.<ref name=Clark_203>{{Harvnb|Clark|1969|pp=203}}</ref> Kamenangan kréatif paling gedhé Rembrandt ana utamané ing potrèt kontemporèré, [[potrèt-dhiri]] lan ilustrasi saka pemandangan saka Injil. Potrèt-dhiriné mbentuk biografi unik lan intim, kang artis nliti piyambak tanpa vanitas lan karo sakabehe ikhlas.<ref name="Gombrich, p. 420"/>
 
Ing lukisan lan print dhèwèké nuduhaké kawruh [[ikonografi]] klasik, kang dicetak pas karo syarat pengalamané dhewe; mangkono, penggambaran pemandangan Alkitab iki dituduhaké dening kawruh Rembrandt ing teks tartamtu, asimilasi saka komposisi klasik, lan pengamatan ing [[Yahudi Amsterdam|populasi Yahudi]] [[Amsterdam]].<ref name=Clark_203_204>{{Harvnb|Clark|1969|pp=203–204}}</ref> Amarga saka [[empati]] kanggo kaanan manungsa, Rembrandt disebut "salah satunggaling nabi gedhe saka peradaban."<ref name=Clark_205>{{Harvnb|Clark|1969|pp=205}}</ref>
352.737

besutan