Wong tuwa: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (11)
c (→‎top: clean up, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
(→‎top: ganti isi, replaced: sing → kang (11))
'''Wong tuwa''' ([[Basa Jawa Krama|Basa Krama]]: Tiyang Sepuh; [[Basa Indonésia|Basa Indonesia]]: ''Orang Tua''; [[Basa Inggris]]: ''Parents'') ya iku singkang ngopéni katurunan ing salah siji spésiès. Ing manungsa, wong tuwa ya iku singkang ngurus anak ("anak" ngrujuk marang keturunan, durung peh warsa/usia). Wong tuwa biologis ya iku wong singkang ngasilaké anak (sel mani wong lanang kang ketemu sel endhog saka wong wadon). Wong tuwa ya iku dulur tingkat kapisan lan nduwéni 50% génétik kang padha karo anak. Wong wadon uga bisa dadi wong tuwa lantaran ''sewa rahim''. Sawenèh wong tuwa ana singkang dadi wong tuwa angkat, ya iku singkang ngopeni lan nggedheké anak, sanadyan ora duwé sesambetan biologis karo anak kasebut. Bocah lola (singkang ora duwé wong tuwa) bisa didadekné anak angkat kaliyan simbah utawa karo anggota kulawarga liyané.
 
Wong tuwa uga bisa duwé teges minangka leluhur singkang bisa busak sagenerasi. Kanthi kemajuan élmu mèdis ing zaman saiki, sawijining anak bisa duwé luwih saka loro wong tuwa biologis.<ref>{{Cite web | url = http://www.bbc.co.uk/news/health-23079276 | title = UK government backs three-person IVF | accessdate = 30 June 2013}}</ref><ref>{{cite book | title = The Law of Sex Discrimination | page = 374 |author1=Nadine Taub |author2=Beth Anne Wolfson |author3=Carla M. Palumbo }}</ref><ref>{{cite book | author = Browne C. Lewis | date = 2012 | title = Papa's Baby: Paternity and Artificial Insemination | page = 136}}</ref> Tuladha wong tuwa biologis ketelu ya iku ''sewa rahim'' utawa wong katelu kang bisa mènèhi sampel DNA nalika proses reproduksi lan bisa ngowahi materi genetik panampa.<ref>{{Cite book | title = Reproductive Technologies | page =25 | author = Louise I. Gerdes |date = 2009}}</ref>
 
Jinising wong tuwa singkang umum ya iku ibu, bapak, wong tuwa angkat, lan simbah. Dhéfinisi ibu ya iku, “wong wadon singkang duwé sesambetan karo anak utawa anak-anak singkang wis dilairaké.”<ref>{{cite web|title=mother definition|url=http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/mother?rskey=YplwRN&result=1|website=www.oxforddictionaries.com|publisher=Oxford Dictionaries}}</ref> Saben-saben budaya duwé cara singkang beda-beda kanggo ngatur kepriyé wong tuwa supaya anaké bisa urun ing masarakat sosial. Menawa wong tuwa kurang preduli marang anak bisa njalari anak dadi cilaka,<ref>{{Cite book | title = Racial Disproportionality in Child Welfare | page =2 | author = Marian S Harris | date =2014}}</ref> nanging menawa wong tuwa kakéan nyampuri urusané anak bisa diarani ''over-protektif'', lan malah bisa ganggu uripé anak.<ref>{{Cite book | title = Evidence in the Psychological Therapies: A Critical Guidance for Practitioners | author = Bernard Roberts | date = 2005 | page = 149}}</ref>
 
==Rujukan==
352.737

besutan