Kasultanan Mataram: Béda antara owahan

854 bèt wis ditambahake ,  1 taun kepungkur
tanpa ringkesan besutan
(→‎Pungkasaning Mataram: Ndandani salah tik)
Tenger: Besutan punsèl Besutan aplikasi punsèl Besutan aplikasi Android
Tidak ada ringkasan suntingan
Kasultanan Mataram nemoni jaman keemasan nalika jumenenge [[Sultan Agung]]. Nanging sapungkure banjur wiwit mundur nalika anané peperangan rebutan kuwasa wiwit jaman Amangkurat II. Kadhaton Mataram ing kabedhah lan pindhah saka Plèrèt, Karta, Kartasura lan pungkasané ngalih ing Surakarta. Anane peperangan iki dadi luwih ruwet amarga anané VOC, kramane Trunajaya lan kramane bangsa Cina saka Batavia. Kukupan Mataram kang wis kasil nelukaké bang wetan (Surabaya lan Pasuruan), dhaérah pasisir lor lan bang kulon (Banyumas) akèh kang padha ngalih dadi kukupane Walanda.
Kasultanan Mataram bubar nalika anané [[Prajanjèn Giyanti]] kang nyigar Mataram dadi negara 2 ya iku [[Kasunanan Surakarta]] lan [[Kasultanan Yogyakarta|Kasultanan Ngayogyakarta]].
 
==Catur Sagotra==
<!--5 berkas-->
{{Gallery|height=100
|File:Catur Sagotra.png|[https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Catur_Sagotra.png Catur Sagotra]
|File:Catur Sagotra - Kasunanan Surakarta.png|[https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Catur_Sagotra_-_Kasunanan_Surakarta.png Catur Sagotra - Kasunanan Surakarta]
|File:Catur Sagotra - Kasultanan Ngayogyakarta.png|[https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Catur_Sagotra_-_Kasultanan_Ngayogyakarta.png Catur Sagotra - Kasultanan Ngayogyakarta]
|File:Catur Sagotra - Kadipatèn Mangkunagaran.png|[https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Catur_Sagotra_-_Kadipat%C3%A8n_Mangkunagaran.png Catur Sagotra - Kadipatèn Mangkunagaran]
|File:Catur Sagotra - Kadipatèn Pakualaman.png|[https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Catur_Sagotra_-_Kadipat%C3%A8n_Pakualaman.png Catur Sagotra - Kadipatèn Pakualaman]
 
== Uga delengen ==
1.847

besutan