Tèks Masorèt: Béda antara owahan

61 bèt wis ditambahake ,  1 sasi kepungkur
tanpa ringkesan besutan
c (éjaan, replaced: sak punika → sapunika (2) using AWB)
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl Besutan visual Besutan punsèl maju
[[Gambar:2nd century Hebrew decalogue.jpg|thumb|right|Naskah [[Nash Papyrus]] (abad ka-2 SM) ingkang isinipun tèks pra-Masoret [[Dasa Titah]] lan dedonga [[Shema Yisrael]].]]
 
'''TèksTulisan Masorèt''' inggih punika tèks [[Ibrani]] ingkang gadhah parikuwasa (Ind: otoritas) ing [[Kitab]] [[Yahudi]] ingkang dipunakèni kanthi umum dados vèrsigagrag resmiparijawat ing [[Tanakh]].<ref name="Mary">Mary Gladstone.1980.The Illustrated Bible Dictionary.England.Inter-Varsity Press.1537.</ref><ref name="Allen">Ed. Allen C. Myer.1987.The Eerdmans Bible Dictionary.Grad Rapids, Michigan. Wm. B. Eerdmans Publishing.699.</ref><ref name="Paul">Paul J. Achtemeier.1985.Harper's Bible Dictionary.USA.Harper & Row Publisher.612.</ref> Teks Masoret nganggè [[basa Ibrani]] lan namung ginaakènangginaaken hurufaksara konsonanwyanjana.<ref name="Paul"/><ref name="Browning">W. R. F. Browning.Kamus ALkitab. terj. Lim Kim Yang lan Bambang Subandrijo.Jakarta.Gunung Mulia.257.</ref><ref name="Daouglas">J. D. Douglas.1962.The New Bible Dictionary.England.Inter-Varsity Press.1255-1256.</ref> tèmbungTembung ing teks punika saged kawaos kaliyan nambahkènanambahkèn hurufsandhangan vokalIbrani utawa aksara swara ing jarwaksara Latin.<ref name="Mary"/> Huruf vokalAksara sebuahswaraning tembung ing salèbeting tekstulisan Masoret botèn cèdhak amargi botèn kasèrat tertulis.<ref name="Mary"/> HurufAksara vokalswara ingkang boten jelascetha punika saged damel [[ambiguitas]] ing wanci maosipun.<ref name="Mary"/> Cara kanggé ngindari kekacauankaklinton ing wanci maos tekstulisan punika kaliyankalihan nambahaken tanda-tanda huruf ingkang uripsandhangan.<ref name="Mary"/> HurufDados, vokalaksara swara ingkang dipun-ginakakendipunginakaken ing teksseratan punika asalipunwiwitipun saking huruf konsonanaksara sebuahwyanjananing tembung punika piyambak.<ref name="Browning"/>
 
Teks Masoret limrahipun dipunnyatakaken ing tanda ('''MT''', '''𝕸''', or <math>\mathfrak{M}</math>).<ref name="Browning"/> MT yangpunika berartiateges ''Masoretic Text''. Naskah punika dipunrampungake déning para [[rabi]] sawatawis abad pertamakapisan Masehi.<ref name="Browning"/> punika dados standarbabaku ing [[Yudaismeagama Barat]]Yahudi Kulonan sawatawis [[abad kaping 10]] Masehi, lan salajengipun ugi ing lingkunganpakiwatengenan komunitaspariklumpuk [[Yahudi]]ingkang limrahipunsalimrahipun.<ref name="Browning"/>
 
== Asal lan Penyebaranipun ==
390

besutan