Scott Joplin: Béda antara owahan

6 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
(sithik)
c (éjaan using AWB)
[[Gambar:Scott Joplin.jpg|thumb|Scott Joplin]]
 
'''Scott Joplin''' (miyos [[Juni]] [[1868]], tilar donya [[1]] [[April]] [[1917]])<ref>http://www.scottjoplin.org/biography.htm</ref> dumugi sakmenikasakpunika minangka [[musikus]] lan [[komponis]] ''[[ragtime]]'' ingkang paling kondhang. Piyambakipun ingkang netepaken standar ingkang samangke dipundhèrèki dèning kathah tiyang.
 
 
Joplin miyos wonten ing [[Linden, Texas]]. Ibunipun inggih punika Florence Givins lan bapakipun Giles (kadang kala kaserat "Jiles") Joplin. Piyambakipun minangka putra angka kalih saking enem sadhérék. Sampun dangu, kathah tiyang ingkang mangertosi piyambakipun miyos rikala [[24]] [[November]] [[1868]], ananging panalitèn ingkang langkung dèning sajarahwan ragtime [[Ed Berlin]] maringi bukti bilih punika lepat.
 
== Warisan ==
Musik Joplin tetap populer sadangunipun taun-taun salajengipun. Adaptasi [[Marvin Hamlisch]] kanggè lagu ragtime Joplin "The Entertainer" dumugi angka kaping 3 saking tangga 100 lagu paling top [[majalah Billboard]] taun [[1974]], lajeng tuwuh minat ingkang langkung wiyar lan jero tumrap ragtime umumipun lan Joplin mliginipun. <ref>http://www.carolinaclassical.com/joplin/index.html Scott Joplin: Raja Ragtime (1868-1917)</ref>
 
Ingkang ironis, minat punika tuwuh saking aransemen Hamlisch lan pertunjukan musik ragtime Joplin wonten ing film ingkang populer lan pamenang Hadiah [[Academy Awards|Oscar]], ''[[The Sting]]'', kanthi latar belakang taun [[1930]]-an, tebih sasampunipun puncak masa ragtime.
 
Nalika taun [[1974]] Kenneth MacMillan nyiptakaken sawijining balet kangge Royal Ballet, Elite Syncopations, adhedhasar lagu-lagu déning Joplin, Max Morath lan sanèsipun. Balet-balet punika taksih dipuntampilaken sawetawis wekdal.
 
Scott Joplin kagungan bintang ing [[St. Louis Walk of Fame]].
* [http://www.MutopiaProject.org/cgibin/make-table.cgi?searchingfor=Joplin The Mutopia project] mempunyai catatan musik piano dari beberapa karya Joplin yang dapat diunggah gratis
* [http://icking-music-archive.org/ByComposer/Joplin.html The Werner Icking Music Archive] memberikan catatan musik gratis untuk sejumlah ragtime piano *[http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=556 Scott Joplin di Find-A-Grave]
 
{{DEFAULTSORT:Joplin, Scott}}
 
{{lifetime|1867|1917|}}
 
{{DEFAULTSORT:Joplin, Scott}}
[[Kategori:Komponis Amérika Sarékat]]
[[Kategori:Tokoh Donya]]
63.224

besutan