Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris (pocaping cara Prancis: [myze daʁ mɔdɛʁn də la vil də paʁi], (Inggris Museum of Modern Art of the City of Paris) punika satunggaling musiyum seni ingkang katujokaken ing babagan seni abad kaping 20. Museum punika dumunung ing 11 Avenue du Président Wilson ing arondisemen ke-16 Paris.[1]

Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
PernahPalais de Tokyo, 11 avenue du Président Wilson,
75016 Paris, Prancis
JinisMuseum seni
Dhayoh800.000 orang
DhirèkturFabrice Hergott
Aksès transportasi umumIéna
Situs jaringanOfficial site

Deskripsi

besut

Museum punika dumunung ing sisih wétan Palais de Tokyo ingkang dipunyasa saperlu Pameran Seni dan Teknologi Internasional 1937.[2] Museum punika dipunresmikaken taun 1961. Koleksinipun ngambah sakitar 8.000 karya ingkang nggambaraken manèka jinis seni abasd 20, lan ugi pameran monografis lan tematis kanthi tema seni masa punika. Pameran sawatara dipunadani saben 6 minggu.[2]

Koleksi

besut

Koleksi musiyum ngambah karya-karya damelanipun Pablo Picasso, Henri Matisse, Raoul Dufy, Maurice de Vlaminck, Georges Rouault, Fernand Léger, Georges Braque, Francis Picabia, Amedeo Modigliani, Giorgio de Chirico, Kees van Dongen, Pierre Bonnard, Chaïm Soutine, André Derain, Suzanne Valadon, Maurice Utrillo, Robert lan Sonia Delaunay, František Kupka, Juan Gris, Hans Bellmer, Jean Fautrier, Jean Arp, Alberto Giacometti, Yves Klein, lan Pierre Soulages.

Pameran

besut

Prastawa taun 2010

besut
 
Le pigeon aux petits pois déning Pablo Picasso kalebet salah satunggaling lukisan ingkang dipuncolong

Tanggal 20 Mèi 2010, musiyum punika nglapuraken panyolongan ing wayah ndalu tumrap 5 lukisan saking koleksinipun. Lukisan-lukisan ingkang ical inggih punika Le pigeon aux petits pois déning Pablo Picasso, La Pastorale déning Henri Matisse, L'Olivier Près de l'Estaque déning Georges Braque, La Femme à l'Éventail déning Amedeo Modigliani lan Nature Morte aux Chandeliers déning Fernand Léger lan gadhah aji €100 juta (US$123 juta).[3][4] Sawijining cendhela kapecahaken lan rekaman CCTV nedahaken wontenipun tiyang kakung kanthi topeng ingkang nyolong lukisan-lukisan mau.[3] Pihak berwenang nduga ingkang nyolong punika piyambakan.[5] Tiyang kakung punika kanthi ngati-ati nguculi lukisan mau saking bingkainipun, ingkang dipuntilaraken wonten mrika.[6]

Prastawa punika dipunslidhiki déning Brigade de Répression du Banditisme, ékan mirunggan Pulisi Perancis.[4] Dereng jelas kénging punapa sistem alarm wonten ing musiyum punika gagal ndheteksi prastawa punika, staf namung mangertosi bilih nalika rawuh dhateng musiyum saderengipun tabuh 07.00.[4][7] Museum punika dipuntutup tanggal 20 Mèi 2010 kanthi alasan "prakawis teknis".[6] Prastawa punika ndherekaken pencurian senilai $162 juta tumrap karya-karya ageng déning Cezanne, Degas, Van Gogh lan Monet saking Foundation E.G. Bührle ing Zurich wulan Fèbruari 2008 lan dados salah satunggaling prastawa ing donya seni ingkang paling ageng ing sajarah (dhedhasar aji lukisan). "Pencurian" punika jejuluk minangka "pencurian abad punika".[5][8][9] Pelelang Perancis lan présidhèn Association du Palais de Tokyo, Pierre Cornette de Saint-Cyr, maringi komentar bilih "5 lukisan punika boten saged dipunsade, dados para pencuri, tuan, tiyang-tiyang ingkang bodho, wangsulaken lukisanipun sapunika." Nanging, lukisan punika saged dipun-ginakaken minangka alesan kanggé manéka operasi ilegal, kados penyelundupan senjata lan usada.[10]

Uga delengen

besut

Cathetan suku

besut
  1. "Priceless artworks stolen from Paris musiyum". Financial Times. Pearson PLC. 20 Mèi 2010. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  2. a b "Musee d'Art moderne de la Ville de Paris (City Museum of Modern Art)". Yahoo! Travel. Yahoo!. Diarsip saka sing asli ing 2010-01-05. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  3. a b Hewage, Tim (20 Mèi 2010). "Thief Steals Paintings In Paris Art Heist". Sky News. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  4. a b c Jones, Sam (20 Mèi 2010). "Picasso and Matisse masterpieces stolen from Paris musiyum". The Guardian. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  5. a b "Matisse, Picasso and other masterpieces stolen from Paris musiyum". France 24. 20 Mèi 2010. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  6. a b Bremner, Charles (20 Mèi 2010). "Masked thief steals masterpieces worth €500 million from Paris musiyum". The Times. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  7. "Five masterpieces stolen from Paris modhèren art musiyum". BBC News. BBC. 20 Mèi 2010. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  8. "Thieves steal works by Picasso, others in Paris". The Hindu. 20 Mèi 2010. Diarsip saka sing asli ing 2013-01-04. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  9. "£430 million art stolen from Paris musiyum in 'heist of the century'". London Evening Standard. 20 Mèi 2010. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.
  10. Angela Charlton and Christina Okello (2010-05-20). "5 masterpieces stolen in $123M Paris musiyum heist". Associated Press. Diarsip saka asliné ing 2010-05-23. Dibukak ing 19 Fèbruari 2013.

Pranala njaba

besut