Perang Karbala

Perang Karbala iku perang kang kadadéan ing tanggal 10 Muharram, taun angka 61 saka pananggalan Islam (9 utawa 10 Oktober 680)[2][3] ing Karbala, kang saiki dumunung ana ing tlatah Irak. Perang iki kadadéan antarané kulawarga putuné Muhammad, Husain bin Ali mungsuh wadya kang dikirim déning Yazid bin Muawiyah, Khalifah Bani Umayyah wektu iku.

Perang Karbala
Brooklyn Museum - Battle of Karbala - Abbas Al-Musavi - cropped.jpg
Hussein bin Ali kang lagi gendhong bayi nalika perang
Titimangsa10 Muharram 61, 10 Oktober 680
PernahKarbala
Asil Matine prajurit Husain bin Ali, sing urip Ali Zainal Abidin, banjur Bani Umayyah menang.
Péhak kang perang
Bani Umayyah Kulawarga Keturunan Ali
Pangarep
Ubaidillah bin Ziyad
Umar bin Sa'ad
Husain bin Ali
Abbas bin Ali
Kakuwatan
5.000-30.000[1] 72-145

Saka klompoké Husain iku saka kulawarga cedhaké Muhammad, kurang luwih ana 128 cacahé. Ing kono ana wong wadon lan ana uga bocah cilik. Lan mungsuhé Husain iku cacahé kurang luwih ana 4.000 nganti 30.000[1] prajurit kang dipanggedhèni déning Umar bin Sa'ad.

Cara masang pasukan
Pamit Hussein karo keluargane

Perang iki banjur dipèngeti suwéné 10 dina ing sasi Muharram déning Muslim Singah. Acara iki uga dilakoni déning kaum Sunni, ing kono pèngetan kang paling ramé ing tanggal 10 dina Asyura.[4]

Saben taun tanggal 20 November, Arbaeen Walk dieling-eling. Ing Irak, udakara 14 nganti 40 yuta wong saka negara liya sing mlaku-mlaku.[5][6]

Pratélan kang syahid saka Kulawarga HusainBesut

 
Arbaeen Walk

KulawargaBesut

SedulurBesut

  • Abbas bin Ali
  • Abdullah bin Ali
  • Jafar bin Ali
  • Utsman bin Ali
  • Ibrahim bin Ali
  • Abu Bakar bin Ali
  • Amru bin Ali
  • Muhammad bin Ali

AnakBesut

Anak Hasan bin AliBesut

  • Abdullah bin Hasan-putera tertua
  • Qasim bin Hasan-putera bungsu
  • Zaid bin Hasan
  • Hasan bin Hasan bin Ali
  • Abu Bakar bin Hasan bin Ali

LiyaneBesut

Keturunan Aqil bin Abu ThalibBesut

  • Ja’far bin Aqil
  • Abdul Rahman bin Aqil
  • Abdullah bin Aqil
  • Muhammad bin Aqil
  • Muhammad bin Abu Said bin Aqil
  • Ibrahim bin Muslim bin Aqil
  • Abdul Rahman bin Muslim bin Aqil
  • Abdullah bin Muslim bin Aqil
  • Muhammad bin Muslim bin Aqil

Cathetan sikilBesut

  1. a b Munson 1988, kc. 23.
  2. Western-Islamic Calendar Converter
  3. Gregorian-Hijri Dates Converter
  4. Karbala: The Everlasting Stand - Muharram 1427
  5. "+14 milion people comes for Arbaeen". isna (ing basa Persia). 2020. Dibukak ing 2021-09-16.
  6. Cusack, Robert (2016). "Iraq prepares for biggest Shia-Muslim Arbaeen gathering in history". The New Arab (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-09-16.

Pranala njabaBesut