Pulmonologi

Pulmonologi ( /ˌpʌlməˈnɒləi/, /ˌpʊlməˈnɒləi/, saka Latin pulmō, -ōnis "lung" lan Yunani seselan -λογία -logía "sinau saka") utawa pneumologi ( /nʊˈmɒləi, njʊ-/, saka basa Yunani πνεύμων pneúmōn "paru") minangka spesialisasi mèdhis sing ana gandhengané karo penyakit sing nglibataké saluran pernapasan. [1] Iki uga dikenal minangka respirologi, obat pernapasan, utawa obat dada ing sawetara negara lan wilayah.

Skema sistem pernapasan wong lan fungsiné

Pulmonologi dianggep minangka cabang penyakit njero, lan ana gandhengané karo obat perawatan intensif . Pulmonologi asring kalebu ngatur pasien sing butuh dhukungan nyawa lan ventilasi mekanik . Ahli pulmonologi khusus dilatih ing penyakit lan kahanan dada, utamané radhang paru-paru, panandhang asma, tuberkulosis, emfisema, lan infeksi dada sing rumit. [2]

Sejarah pulmonologiBesut

Ana panemuan utama pisanan sing ana gandhengané karo bidang pulmonologi yaiku nemokaké sirkulasi paru  Wiwitané, dianggep ana getih sing bisa tekan sisih tengen jantung ngliwati 'pori-pori' cilik ing septum menyang sisih kiwa kanggo dioksidasi, kaya ta téori Galen ; Nanging, panemuan sirkulasi paru mbantah téori iki, sing sadurunge wis ditampa wiwit abad kaping 2. Anatomi lan fisiologis abad kaping telulas Ibn Al-Nafis kanthi téori sejatine ora ana lorong 'langsung' ing antarané loro-lorone (ventrikel ) jantung. Dhèwèké percaya manawa getih kasebut bisa nembus arteri pulmonalis, liwat paru-paru, lan bali menyang jantung supaya bisa dipompa ing awak. Iki dipercaya akèh minangka gambaran ilmiah pertama babagan sirkulasi paru. [3]

Sanajan obat pulmonalis mung wiwit berkembang dadi spesialisasi mèdhis ing taun 1950-an, William Welch lan William Osler ngedegaké organisasi 'induk' American Thoracic Society, [4] Asosiasi Nasional kanggo Studi lan Pencegahan Tuberkulosis.[5] Perawatan, pasinaon, lan panaliten tuberkulosis paru-paru diakoni minangka disiplin sing cocok yaiku phthisiologi. [6] Nalika spesialisasine sansaya ngembang, sawetara panemuan digawe ngubungaké sistem pernapasan lan pangukuran gas getih arteri, narik luwih akèh dhokter lan peneliti ing lapangan sing lagi berkembang. [7]

Pulmonologi lan gandhengané ing bidang mèdhis liyanéBesut

 
Rontgen bageyan jero dada

Operasi ing saluran pernapasan umume ditindakaké dening para spesialis ing operasi kardiotoraksik [8] (utawa operasi toraks ), [9] sanajan prosedur minor bisa ditindakaké dening pulmonologis. Pulmonologi gegandhengan banget karo obat perawatan kritis [10] nalika urusan karo pasien sing mbutuhaké ventilasi mekanik. Akibate, akèh ahli pulmonologis sing disertifikasi kanggo nindakaké obat perawatan kritis saliyané obat paru-paru. Ana program kemitraan sing ngidini dhokter dadi sertifikat dewan ing obat perawatan paru-paru lan kritis kanthi bebarengan. Pulmonologi intervensional minangka lapangan sing relatif anyar ing obat pulmonari [11] sing gegayutan karo panggunaan prosedur kayata bronkoskopi [12] lan pleurokopi kanggo ngobati pirang-pirang penyakit paru-paru. [13] Pulmonologi intervensional saya dikenal minangka spesialisasi mèdhis khusus. [14]

Terapi kanggo paru-paruBesut

Obat minangka perawatan sing paling penting kanggo pirang-pirang penyakit pulmonologi, kanthi inhalasi ( bronkodilator lan steroid ) utawa kanthi bentuk lisan ( antibiotik, antagonis leukotriena ). Tuladha umum yaiku panggunaan inhaler kanggo perawatan kahanan paru-paru inflamasi kayata panandhang asma utawa penyakit paru obstruktif kronis. Terapi oksigen [15] asring dibutuhaké kanggo penyakit pernapasan sing parah (emfisema lan fibrosis paru-paru). Yèn ora cukup, pasien bisa uga mbutuhaké ventilasi mekanik.

ParipustakaBesut

  1. ACP: Pulmonology: Internal Medicine Subspecialty. Acponline.org. Retrieved on 2011-09-30.
  2. Sengupta, Nandini; Sahidullah, Md; Saha, Goutam (August 2016). "Lung sound classification using cepstral-based statistical features". Computers in Biology and Medicine. 75 (1): 118–129. doi:10.1016/j.compbiomed.2016.05.013. PMID 27286184.
  3. Sharif Kaf A-Ghazal (2002). "The discovery of the pulmonary circulation – who should get the credit: ibn Al-Nafis or William Harvey" (PDF). Journal of the International Society for the History of Islamic Medicine. 2: 46.
  4. "American Thoracic Society - Overview". www.thoracic.org. Dibukak ing 2019-01-25.
  5. Jacobs, Henry Barton (1904-12-03). "National Association for the Study and Prevention of Tuberculosis". Journal of the American Medical Association (ing basa Inggris). XLIII (23): 1712. doi:10.1001/jama.1904.02500230042014. ISSN 0002-9955.
  6. Lauzardo, Michael; Ashkin, David (2000-05-01). "Phthisiology at the Dawn of the New Century". Chest. 117 (5): 1455–1473. doi:10.1378/chest.117.5.1455. ISSN 0012-3692. PMID 10807837.
  7. History of the Division. Hopkinsmedicine.org. Retrieved on 2011-09-30.
  8. "Cardiothoracic Surgery | Essentia Health | MN, WI, ND". www.essentiahealth.org. Dibukak ing 2019-01-25.
  9. "Cardiothoracic surgery". Health Careers (ing basa Inggris). 2015-04-07. Dibukak ing 2019-01-25.
  10. "Pulmonary Disease | Internal Medicine Subspecialties | ACP". www.acponline.org. Dibukak ing 2019-01-25.
  11. "Interventional Pulmonology: Procedures, Uses, and Effects". WebMD (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-01-25.
  12. Seijo, Luis M.; Sterman, Daniel H. (2001-03-08). "Interventional Pulmonology". New England Journal of Medicine. 344 (10): 740–749. doi:10.1056/NEJM200103083441007. ISSN 0028-4793. PMID 11236779.
  13. "Interventional Pulmonology Diagnostic and Therapeutic Procedures". www.pamf.org. Dibukak ing 2019-01-25.
  14. Luis M. Seijo; Daniel H. Sterman (2001). "Interventional Pulmonology". N. Engl. J. Med. 344 (10): 740–49. doi:10.1056/NEJM200103083441007. PMID 11236779.
  15. "Oxygen Therapy - Lung and Airway Disorders". MSD Manual Consumer Version (ing basa Inggris). Dibukak ing 2019-01-25.