Tuduhaké menu pokok

Sidang Umum PBB utawa Majelis Umum PBB iku salah siji saka enem badan utama PBB. Majelis iki anggotané nagara-nagara anggota PBB lan ketemu saben taun dipimin déning Présidhèn Majelis Umum PBB kang dipilih saka wakil-wakil. Pertemuan pisanan dianakaké ing tanggal 10 Januari 1946 ing Hall Tengah Westminster ing kutha London lan dirawuhi déning utusan saka 51 nagara.

Small Flag of the United Nations ZP.svg   United Nations General Assembly
 
General Assembly of the United Nations.jpg
Présidhèn Spanyol ing Sidang Umum PBB ing New York
Tipe Organisasi Organ utama
Akronim GA, UNGA
Pamimpin Présidhèn Sidang Umum PBB
As of 18 September 2007
Srgjan Kerim
former Yugoslav Republic of Macedonia
Status Aktif
Madeg 1945
Website www.un.org/ga
Wikimedia
Commons
Commons:Category:United Nations General Assembly United Nations General Assembly
Portal Portal:United Nations United Nations Portal

Pertemuan iki racaké dimulai dina Selasa katelu wulan September lan rampung ing pertengahan Dhésèmber. Pertemuan mirunggan bisa dianakaké yèn dijaluk déning Dewan Keamanan, utawa déning mayoritas anggota PBB. Pertemuan mirunggan dianakaké padha Oktober 1995 kanggo mèngeti dina kalairan 50 taun PBB.

Tugas lan kakuasan Majelis UmumBesut

Tugas lan kekuasan majelis umum bisa dipérang dadi 8 golongan, ya iku bab:

  1. Pelaksaan perdamaian lan keamanan internasional ;
  2. Kerja sama ing lapangan perékonomian lan masarakat internasional ;
  3. Sistem perwakilan internasional ;
  4. Keterangan-keterangan bab laladan-laladan kang durung nduwé pamaréntah dhéwé ;
  5. Urusan kauangan ;
  6. Panerapan kaanggotaan lan penerimaan anggota ;
  7. Owah-owahan piagam ;
  8. Hubungan karo piranti-piranti perlengkapan liyané;

Badan-badanBesut

Sajeroning ngayahi tugasé Majelis Umum mbentuk warna-warna badan, kaya ta; komite (cacahé 30, sing utama 6), komisi (pitu); badan (board) (cacahé enem), déwan lan panèl (lima), kelompok kerja lll. Badan-badan mau ing antarané[1]:

KommiteBesut

Komité UtamaBesut

Cacahé ana enem, racaké diwènèhi nomer, 1-6:

  1. Perlucutan sanjata lan keamanan International (DISEC)
  2. Ékonomi lan Finansial (ECOFIN)
  3. Sosial, Kamanungsan lan Budaya (SOCHUM)
  4. Pulitik Spesial lan Dekolonisasi (SPECPOL)
  5. Administratif lan Budget
  6. Hukum

Komité LiyanéBesut

Ora nganggo nomer. Kang paling wigati[2], antarané:

  • Komité Kredential.
  • Komité Umum.[3]

KomisiBesut

Ana pitung Komisi, ya iku:

Badan (Board)Besut

Ana enem badan.[4]

Déwan lan PanelBesut

Cacahé ana papat Déwan lan siji Panèl [5] Kang paling wigati lan paling anyar ya iku Déwan Hak Azasi Manungsa.

Kelompok Kerja lan liya-liyanéBesut

Ana sawatara Badan Majelis Umum PBB liyané sing wujud Kelompok Kerja utawa Badan liyané.[6]

KaanggotaanBesut

Anggota Majelis Umum PBB dumadi saka nagara-nagara anggota lan nagara pengamat PBB:

Uga delengenBesut

RéferènsiBesut

Pranala njabaBesut