Tuduhaké menu pokok
Sirup

Sirup (saka basa Arab شراب sharab, ombènan) ya iku cuwèran kang kenthel lan duwé kadhar gula kalarut kang dhuwur, nanging ora duwé endhepan kristal.[1] Viskositas (kakenthelan) sirup disebabaké amarga akèhé ikatan hidrogen saka gugus hidroksil (OH) ing molekul gula kang larut ing molekul banyu.[1] Miturut tèknik utawa ing èlmiah, istilah sirup uga kerep minangka nyebutaké cuwèran kenthel, lumrahé résidhu, kang ngandhut dat saliyané gula.[1]

Kanggo ngundhakaké kadhar gula kang larut, lumrahé sirup dipanasaké.[2] Larutan sirup dadi super-jenuh.[2]

Sirup uga kerep minangka usada, kulinèr lan ombènan.[2] Sirup lumrahé digawé saka gula lan banyu.[3] Sirup ngandhut gula kurang luwih 50%-80%.[3]

Sirup wujudé kenthel.[3] Nalika ngombé sirup kudu dicampur karo banyu.[3] Sirup lumrahé diombé karo ès watu, nanging sirup uga kena diombé karo banyu anget.[3] Sirup digawé kanthi manéka rasa. Lumrahé rasa woh-wohan kaya ta jeruk, stroberi, klapa, pandhan, apel, bléwah, kiwi, térong landa, dlima, arbey.[3] Kajaba iku sirup uga ana kang digawé saka campuran rasa woh-wohan mau kaya ta jeruk karo bléwah, klapa-pandhan.[3]

Sirup lumrahé diwadhahi gendul lan didol ing toko-toko.[3] Ana uga obat sirup, obat iki banjur digawé sirup dhéwé kanthi digodhog karo gula lan banyu.[3] Sirup kang didol lumrahé duwé mèrek.[3] Mèrek-mèrek sirup ing Indonésia kaya ta Sirup ABC, Sirup Marjan, Indofood lan liya-liyané.[3] Kajaba iku sirup uga ana kang wis diwadhahi ing gelas-gelas lan didol kanthi di press tutupé.[3]

Cathetan sikilBesut

  1. a b c artikata.com(diundhuh tanggal 28 Juni 2011)
  2. a b c ciputraentrepreneurship.com(diundhuh tanggal 28 Juni 2011)
  3. a b c d e f g h i j k l food-info.net(diundhuh tanggal 28 Juni 2011)