Tuduhaké menu pokok

Sistem indriya kéwan iku nggordhinasi piranti indriya kanggo ngenal donya ing njaba. Indriya njaba kang wujud pandelengan, pangrungu, pangraba, pangecap, lan pangambu dipigunaaké kanggo njupuk utawa olèh informasi saka njaba. Sauntara indriya njero duwé tugas nekakaké informasi saka njero awak, upamané rasa pegel, ngelih, ngelak utawa lara.

Kabèh informasi kang dipikantuk dianalisa ing utek supaya ngasilaké respon utawa tanggepan. Organ indriya dipirantèni sel reseptor kanggo nanggapi rangsang fisik utawa kimia. Sajinis reseptor mung bisa nanggepi sajinis rangsang. Rangsang diowahi dadi impuls saraf kang ngubungaké organ indriya karo utek.[1]

Indriya njabaBesut

Lima indriya njaba utawa indriya eksternal ya iku:

IndriyaOrganSel-sel sensitifRangsang
Pandelenganmatacone lan rodcahya
Pangrungukupingorgan kortiglombang swara
Pangecapilatputing pangecapkontak kimia
Pangambuirungsel-sel alfactory (pangambu)komtak kimia
Pangrabakulitkorpuskel taktilkontak fisik

RéferènsiBesut

  1. PT Elex Media Komputindo: Panca Indra (1996), pertalan buku mawa basa Spanyol asesirah Com Functionen Els Nostres Sentits.
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.