Sushi (鮨, 鮓, utawa padatan すし, 寿司?) ya iku panganan Jepang kang isiné sega kang diwangun bareng karo lawuh (neta) awujud panganan laut, daging, janganan mentah utawa kang wis dimasak.[1] Sega sushi iku rasané rada kecut jalaran dibumboni karo campuran cuka, beras, uyah, lan gula.

Nigirizushi, sawijining jinis sushi

Asal-usul tembung sushi ya iku saka tembung kaanan kanggo rasa kecut kang tinulis nganggo aksara kanji (酸し sushi?). Wiwitane, sushi ditulis nganggo aksara kanji 鮓 minangka istilah kanggo salah sijining jinis cara ngawetake iwak diarani (魚醤 gyoshō?) kang ngolesi iwak nganggo uyah, bubuk ragi ( koji?) utawa ampas sake ( kasu?). Panulisan sushi nganggo aksara kanji 寿司 kang diwiwiti saka jaman Edo minangka cara panulisan ateji (nulis nganggo aksara kanji) liyané kang unine padha.

Jinis-jinis sushiBesut

Sapérangan sushi kang kawentar ya iku nigiri, gunkan, norimaki, temaki, oshizushi, inari, chirashi.[2]

  • Nigiri

Nigiri minangka sushi kang awujud sega kepel kang diwènèhi neta (lawuh) iwak, kerang, lan sapanunggale ing ndhuwure. Cara mangan nigirizushi ya iku:

  1. Nigirizushi dipangan kanthi cara nyelupake pérangan neta ing kecap asin.
  2. Nigirizushi padatan dipangan muluk (nganggo tangan]], nanging bisa uga nganggo sumpit.
  3. Nigirizushi padatan dipangan sakemplokan.

Cathetan sukuBesut