Vereenigde Oostindische Compagnie

VOC cekakan saka Vereenigde Oostindische Compagnie iku firma Walanda kang diadegaké tanggal 20 Maret 1602.[9] Tembung Walanda Vereenigde Oost-Indische Compagnie iku tegesé "Sarékat Dagang Hindhia-Wétan".[10] Firma dagang iki diarani Wétan amarga uga ana VWC utawa sarékat dagang kulon.[11] Firma iki kang kapisan ngetokaké saham.[11] VOC nduwé cabang-cabang,kang cacahé 6 (Kamers) ing Amsterdam, Midlleburg (mirunggan Zealand), Enkhuizen, Delfi, Hoorn, lan Rotterdam.[12] Delegasi sakaruang iki ngumpul minangka Heeren XVII (XVII Tuan-Tuan).Kamers nyumbang wakil ing pitulas padha karo proporsi modale kang dibayarke;wakil Amsterdam cacahé wolu.[13] Ana ing Indonésia,VOC nduwé sebutan populèr Kompeni utawa Kumpeni.[13] Istilah iki dijupuk saka tembung Compagnie ing jeroné jeneng dawa perusahaan iku ing basa Walanda.[13] Nanging rakyat Nuswantara luwih ngerti yèn Kompeni iku wadya Walanda amarga sok gawé rakyat cilaka saka kabèh penindasan kang dilakokake.[13]

Perusahaan Hindia Wétan
Jeneng asli
  • Vereenigde Oostindische Compagnie (popular name)
  • Generale Vereenichde Geoctrooieerde Compagnie (original name)
  • Vereenigde Nederlandsche Geoctroyeerde Oostindische Compagnie (formal name)
Publicly traded company
IndhustriProto-conglomerate[a]
WidiDissolved
DipurwaniCithakan:Clist
Diyasa20 Maret 1602 (1602-03-20),[8] by a government-directed amalgamation of the voorcompagnieën/pre-companies
Sing yasaJohan van Oldenbarnevelt and the States-General
Bubar1800 (1800)
Kantor gedhé
Tlatah lumadi
Wong kunci
WijilSpices,[2] silk, porcelain, metals, livestock, tea, grain, rice, soybeans, sugarcane,[3][4] wine,[5][6][7] coffee
Logo VOC

Tujuane VOCBesut

Ancasé kang pokok VOC diadegaké ya iku kababar saka perundingan 15 Januari 1602 ya iku kanggo “nimbulake bencana marang para musuh lan kanggo keamanan tanah air”.[11] Sing dimaksud musuh nalika iku ya iku Portugal lan Spanyol kang nalika wayah Juni 1580 nganti Dhésèmber 1640 ngabung dadi siji kakuwatan kang arep ngrebut dominasi perdagangan ing Asia.[11] Kanggo sawatara waktu, kanthi VOC bangsa Walanda isih nganakake gayutan apik karo masarakat Nusantara.[11]

Hak istiméwaBesut

Sanadyan sejatiné VOC iku organisasi kang ngurusi adol-tinuku, nanging duwé kaistiméwaan amarga éntuk panjurung saka nagara lan diwènèhi fasilitas-fasilitas kang istiméwa.[14] Tuladhané waé VOC éntuk nduwé wadya,éntuk nganakake negosiasi marang nagara liya, kaya déné nagara njroning nagara.[14] Hak-hak istimewa kang kapacak ana ing Oktrooi (Piagam/Charta) tanggal 20 Maret 1602 kalebu ing jeroné ya iku [14]:

  • Hak monopoli kanggo adol tinuku lan mayang ana ing wewengkon sisih wétan Tanjung Harapan lan sisih kulon Selat Magelhaens sarta nguwasani perdagangan kanggo kepentingané dhéwé;
  • Hak kedaulatan (soevereiniteit) saéngga bisa nglakokaké tindakan kaya-kaya haké nagara kaya ta:
  1. ngrumat angkatan perang,
  2. maklumake perang lan nganakake perdamaian,
  3. ngrebut lan njagongi laladan-laladan asing ing luar Nagari Walanda,
  4. merintah laladan-laladan mau,
  5. ngukuhaké/ngetokaké mata-uang dhéwé, lan
  6. mungut pajeg.
 
Salah sijining saham Perusahaan Hindia Wétan Walanda, tanggal 7 November 1623, kanggo jumlah 2.400 florin

Bubaré VOCBesut

Ana ing tengah-tengah abad 18,VOC ndadak dibubaraké déning pamaréntah Walanda.[12] Bubare VOC jalaran alesan ing ngisor iki [12]:

  • Akèh punggawa VOC kang curang lan nindakaké korupsi
  • Akèh biayakang dienggo lan jarang ana sumber pendapatan. Biaya kang diwetokake ya iku biaya kanggo paprangan nglawan perjuangan kaum pribumi. Tuladhané perang nglawan Hasanuddin saka kraton Gowa
  • Akèh biaya kanggo nggaji punggawa mergane kekuasaan nuswantara kang jembar mesti butuh punggawa akèh lan wragad kanggo mbayar pegawénen mau.
  • Pembayaran Devident (keuntungan) kanggo kang nyekel saham mèlu nggawé abot sawisé pemasukan VOC suda akèh
  • Tambahe saingan dagang ing Asia mligi Inggris lan Prancis
  • Pangowahan kondhisi pulitik ing Walanda amarga ngadege Républik Bataaf 1795 kang demokratis lan liberal kang nganjurake perdagangan bébas.

Nganggo alesan ing dhuwur mau tanggal 31 Dhésèmber 1799 dalah 136,7 juta gulden lan pasugihan kang diditinggal wujud kantor dagang, gudang, bètèng, kapal sarta laladan kekuasaan ing Indonésia[14][15].

Cathetan sukuBesut

  1. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng AtsushiOta
  2. a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng LowyInstitute
  3. a b Shih, Chih-Ming; Yen, Szu-Yin (2009). The Transformation of the Sugar Industry and Land Use Policy in Taiwan, in Journal of Asian Architecture and Building Engineering [8:1], pp. 41–48
  4. a b Tseng, Hua-pi (2016). Sugar Cane and the Environment under Dutch Rule in Seventeenth Century Taiwan, in Environmental History in the Making, pp. 189–200
  5. a b Estreicher, Stefan K. (2014), 'A Brief History of Wine in South Africa,'. European Review 22(3): pp. 504–537. doi:10.1017/S1062798714000301
  6. a b Fourie, Johan; von Fintel, Dieter (2014), 'Settler Skills and Colonial Development: The Huguenot Wine-Makers in Eighteenth-Century Dutch South Africa,'. The Economic History Review 67(4): 932–963. doi:10.1111/1468-0289.12033
  7. a b Williams, Gavin (2016), 'Slaves, Workers, and Wine: The 'Dop System' in the History of the Cape Wine Industry, 1658–1894,'. Journal of Southern African Studies 42(5): 893–909
  8. "The Dutch East India Company (VOC)". Canon van Nederland. Archived from the original on 1 December 2010. Retrieved 19 March 2011.
  9. netsains.com(dipunundhuh tanggal 23 mei 2011)
  10. www.blimbing.nl(dipunundhuh tanggal 23 Mèi 2011)
  11. a b c d e www.scribd.com(dipunundhuh tanggal 23 mei 2011)
  12. a b c Mencicipi petualangan - Sejarah rempah-rempah www.economist.com The Economist, 17 Dhésèmber 1998](dipunundhuh tanggal 23 mei 2011)
  13. a b c d Saham tertua di dunia (VOC 1606)(dipunundhuh tanggal 23 Mèi 2011)
  14. a b c d id.shvoong.com(dipunundhuh tanggal 23 Mèi 2011)
  15. www.wikimu.com(dipunundhuh 23 mei 2011)


Masalah sitiran: Tenger <ref> ana tumrap golongan aran "lower-alpha", nanging tenger <references group="lower-alpha"/> sing magepokan ora ana, utawa </ref> panutup ora ana