Wangsa Surya utawa Wangsa Srengéngé utawa Suryawangsa ya iku salah siji wangsa kang misuwur ana ing sajarah lan mitologi agama Hindhu.[1] "Surwanshi" duwé teges wong saka kalangan wangsa iki.[1] Kaum iki misuwur dadi kang umuré paling dawa lan makmur ana ing jaman India Kuna nganti tekan ngadegé Magadha.[1]

Sawijining rodha saka Kuil Srengéngé ing Konark. Konark ing Orissa, India, misuwur mawa kuil srengéngé. Reca ana ing kuil ya iku Konaditya.

Ayodhya wujud kutha krajan saka wangsa Surya.[2] Kutha Ayodhya diyasa déning Waiwaswata Manu kang dadi putra mbarep Wiwaswan (Surya).[2] Raja wigati ana ing Ayodhya kang pungkasan iki ya iku Wrehadbala, kang dipatèni Abimanyu nalika perang ing Kurukshetra.[2] Raja Ayodhya pungkasan saka wangsa iki ya iku Sumitra, ana ing jaman Wangsa Nanda[2].

Wangsa wigati liyané ya iku Chandrawangsa utawa Wangsa Candra.[1] Para raja kang duwé putra lan putri, kaya ana ing aturan Manu, mula hak ana ing anak mbarep.[1] Miturut aturan iki putra mbarep kang duwé hak kanggo marisi tahta lan dadi raja, iku mau yèn ora dilarang déning para pemuka agama utawa ora duwé cacat fisik.[1] Sanajan ana prakara kang kaya mangkono, putra kang luwih enom uga ana kang ngedhunaké tokoh-tokoh sajarah saka wangsa kasta Ksatria lan uga Waisya.[1] Klan iki akèh digandhèngaké karo Rama, Raja Ayodhya kang layak miturut aturan pawarisan karajan nanging didhiskualifikasikaké déning bapaké amarga janji kang digawé kanggo ibu suri Kekayi.[1]

Raja-raja ana ing wangsa iki diwiwiti saka anané donya lan wong pisanan ya iku Wiwaswan utawa Wiwaswat.[1] Jeneng Wiwaswan tegesé "Panguwasa cahya", ya iku Sang Surya utawa Déwa srengéngé. Putrané kang jenengé Waiwaswata Manu.[1] Raja kang misuwur ya iku Ikswaku. Amarga saka iku, wangsa iki uga misuwur mawa jeneng Wangsa Ikswaku.[1]

Cathetan sikilBesut