Aksara Cinten

(Kaelih saka Aksara Cina)

Aksara Cinten utawi ugi karanan aksara Kan (漢字) (Aksara Jawa: ꦲꦱ꧀ꦱꦫꦕꦶꦤ ꧈ ꦲꦏ꧀ꦱꦫꦏꦤ꧀ ) punika rupa-rupi kaserat basa Cinten, kaliyan ugi, minangka langkung sakedhik; basa Jepang saha basa Korya (namung ing Korya Kidul). Aksara punika ugi kaaranan aksara Kan amargi aksara punika kabakênakên wonten ing jaman rajawangsa Kan (Ind: Dinasti Han). Aksara Cinten sampun ical saking basa Viyetnam — ing pundi dipunenggé ngantos abad kaping 20 — kaliyan ing Korya Lor, ingkang sampun kagantos Han'gül.

汉字 (Hànzì)
ing rupi prasaja.
Wujud tradhisionalipun inggih 漢字.

Aksara Cinten iku kaaranan hànzì ing basa Mandharin, kanji ing basa Jepang, hanja utawi hanmun ing basa Korya, kaliyan hán tư (ugi kanggé ing seratan chu nom) ing basa Viyetnam.

Aksara Cintên punika arupa gambar kaya ta srêngenge 日, wit 木, toya 水, bêngawan 川, satokewan keyong sagara 貝, lan sapanunglanipun. Aksara Cinten ugi wontên ingkang arupa citakara utawi gambaraning pikir kadosta inggil 上, andhap 下, lan sapanunggalane. Ingkang kapungkas, aksara Cinten wonten arupa gathukan teges kalihan swanten. Dados, aksara ingkang satunggal kagem maringi teges lan aksara satunggalipun maringi swanten kadosta aksara 語 (Jepang: Go) atêgês basa, dumadi saking aksara 言 ateges omong lan aksara 吾 kagem pituduh swanten 'Go, ご'.

Kapurih ugi kersa mriksaniBesut