Tuduhaké menu pokok

Aksara Pallawa ꦥꦭ꧀ꦭꦮ utawa kadhangkala ditulis minangka Pallava iku aksara kang asalé saka India pérangan kidul. Aksara iki wigati tumrap sajarah di Indonésia amarga minangka aksara babon kang nurunaké aksara-aksara Nusantara.

Ing tlatah Nusantara bukti paling wiwitan ya iku Prasasti Mulawarman ing Kutai, Kalimantan Wétan kang asal saka abad angka 5 Masèhi. Bukti tulisan paling wiwitan kang ana ing Jawa Kulon lan sisan pulo Jawa, ya iku Prasasti Tarumanagara kang asal saka tengahan abad angka 5, uga tinulis nganggo aksara Pallawa.

Jeneng aksara iki asal saka Dinasti Pallava kang naté kuwasa ing kidul India antara abad angka 4 nganti abad angka 9 Masèhi. Dinasti Pallava ya iku dinasti kang nganut aliran Jainisme.

Aksara Pallawa Nusantara sajeroning GambarBesut

  • Aksara Bugis Lontara

 

  • Aksara Jawa

 

  • Aksara Bali

 

  • Aksara Sunda Kaganga

 

  • Aksara Rejang

 

  • Aksara Rencong

 

  • Aksara Batak
  • Aksara Pegon
  • Aksara Merapi Merbabu

Uga delengenBesut

Owah-owahan Aksara Pallawa menyang Aksara-Aksara NusantaraBesut

 

Komputerisasi Aksara Pallawa NusantaraBesut

Aksara Pallawa Nusantara sajeroning UnicodeBesut

  • Aksara Jawa |versi 11.0|A980-A9DF[1]
  • Aksara Bali |versi 11.0|1B00-1B7F[2]
  • Aksara Bugis |versi 11.0|1A00-1A1F[3]
  • Aksara Batak |versi 11.0|1BC0-1BFF[4]
  • Aksara Rejang |versi 11.0|A930-A95F[5]
  • Aksara Sundha |versi 11.0|1B80-1BBF[6]

Pranala njabaBesut