Amniotes
Kalamangsa: Mississippian–Recent, 340–0 Ma
Tortoise-Hatchling.jpg
A baby tortoise emerges from an amniotic egg.
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Sato kéwan
Filum: Chordata
Subfilum: Vertebrata
Infrafilum: Gnathostomata
Superklas: Tetrapoda
Clades

Amniota iku golongan kéwan sing duwé balung mburi jinis tetrapoda sing endhogé wis adhaptasi ing dharatan. Jinis iki kalebu mamalia (synapsida), lan sauropsida (reptilia lan manuk), lan uga fosil para leluhuré. Endhog amniota, apa sing diendhogaké utawa sing digawa déning indhuké, dilindhungi déning sawatara lapisan (membran).

Klasifikasi PhylogenetikBesut

Cladogram AmniotesBesut

Amniota


Synapsida


Sauropsida


Mesosauridae


Reptilia

Parareptilia


Millerettidae


<font color="white">unnamed


Pareiasauria


<font color="white">unnamed


Procolophonoidea



Testudines (turtles, tortoises, and terrapins)





Eureptilia


Captorhinidae


Romeriida


Protorothyrididae *



Diapsida (lizards, snakes, crocodiles, birds, etc.)







Pranala njabaBesut