Basa Malayu Jambi

Cithakan:Infobox Language/IPA notice

Basa Malayu Jambi yaiku salah siji dhialék basa Malayu kang dituturaké ing wewengkon Provinsi Jambi[1]. Mliginé basa iki dituturaké déning wong Malayu ingKutha Jambi, Kabupatén Batanghari, Kabupatén Tanjung Jabung Kulon, Tanjung Jabung Wétan, lan sapérangan wong ing Kabupatén Bungo Tebo[2][3]. Miturut De Graaf (1949) basa iki nyekel peran kang wigati ing sujarah Sumatra. Taun 644 Maséhi, jeneng Malayu iku muncul kang kepisan banget lan ditafsirké wong Malayu yaiku Jambi. Krom (1954) uga ngandhaké Kutha krajan Karajan Malayu Kuno iku cedhak muara Kali Batanghari ing Jambi. Ing Jambi, pinggiré Kali Merangin ditemoké prasasti yaiku Karang Berahi kang isiné nganggo basa Malayu Kuno. 

Basa Melayu Jambi
Baso Jambi
Dituturaké ing Indonésia
Wilayah Jambi
Gunggung panutur 1.000.000 (2000)
Rumpun basa Cithakan:Infobox Language/genetic2
Kodhe basa
ISO 639-1 None
ISO 639-2
ISO 639-3 jax

Ing Jambi, Basa Malayu Jambi ora dadi basa siji-sijiné kang ana ing Provinsi Jambi. Ana uga basa Batin, Penghulu, Kubu (Anak Dalam), Kerinci, lan Bajau.

Conto basa besut

Baju mak lebih baru daripado baju bapa. “Klambi ibu lewih anyar tinimbang klambi bapa”.

Rumanyo jauh nian, “Omahé adhoh banget”.

Dio lebih beruntung daripado aku. “Dhéwéké lewih untung tinimbang aku”[1].

Murid nan lihay tu maco, “Siswa kang pinter iku maca”[2].

Rujukan besut

  1. a b Wibowo, Imam Suwardi, dkk (1996). STRUKTUR ADJEKTlVA DAN ADVERBIA BAHASA MELAYU JAMBI. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan.
  2. a b Husin, Nurzuir, dkk (1985). Struktur Bahasa Melayu Jambi. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan.
  3. "Malay, Jambi". Ethnologue. September 27, 2017. Dibukak ing September 27, 2017.