Tuduhaké menu pokok

Direktorat Jenderal Pajak Kamenterian Kauangan Indonesia

logo Instansi dirjen pajak

Direktorat Jenderal Pajak inggih punika salah satunggaling jinis direktorat jenderal ingkang mapan wonten ing sak ngandhapipun Kamentrian Kaungan Indonésia. Direktorat Jenderal Pajak gadhah tugas kanggé ngrumusaken saha nindakaken kebijakan saha standardisasi teknis ing babagan pajak.

FungsiBesut

Kangge nindakaken tugasipun, Direktorat Jenderal Pajak gadhah fungsi kanggé:

  • Nyamektakaken rumusaning kabijakan Departemen Kauangan ing babagan pajak
  • Nindakaken kabijakan ing babagan pajak
  • Ngrumusaken standar, norma, pedoman, kriteria, saha prosedur ing babagan pajak
  • Paring weearah kanthi teknis saha evaluasi ing babagan pajak.
  • Nindakaken administrasi direktorat jenderal.

SajarahBesut

Organisasi Direktorat Jenderal Pajak ing wiwitanipun inggih punika maujud saking gabungan sapérangan unit organisasi, inggih punika:

  • Jawatan Pajak, ingkang gadhah tugas kanggé mungut pajeg dhedhasar peraturan perundang-undangan lan nindakaken tugas kanggé mriksa kas Bendaharawan Pamarentah;
  • Jawatan Lelang ingkang gadhah tugas kanggé nglelang barang-barang ingkang kasil dipunsita kanggé nglunasi utang piutang pajeg nagara;
  • Jawatan Akuntan Pajak ingakng gadhah tugas kanggé mbiyantu Jawatan PAjak kanggé mriksa pajeg wonten ing buku administrasi Wajib Pajak Badan; lan
  • Jawatan Pajak Hasil Bumi (Direktorat Iuran Pembangunan Laladan wonten ing Ditjen Moneter) ingkang gadhah tugas kanggé mungut pajeg asiling bumi lan pajeg saking siti ingkang lajeng ing taun 1963 dipun-gantos dados Direktorat Pajak Hasil Bumi lan wonten ing taun 1965, namanipun gantos malih dados Direktorat Iuran Pembangunan Laladan (IPEDA).

Kanthi wontenipun kenoputusan Présidhèn RI No. 12 tan 1976 tanggal 27 Maret 1976, Drektorat Ipeda dipunserahaken saking Dirktorat Jenderal Moneter dhateng Direktorat Jenderal Pajak. Wonte ing tanggal 27 Dhésèmber 1985 dhedhasar Undang-undang RI Nomer 12 taun 1985, Direktora IPEDA dipun-gantos namanipun dados Direktorat Pajak Bumi dan Wangunan (PBB). Mekaten ugi kanggé unit kantor ingkang wonten ing laladan, ingkang waunipun namanipun Inspeksi Ipeda dipun-gantos dados Inspeksi Pajak Bumi lan Wangunan, lan Kantor Dinas Luar Ipeda dipun-gantos dados Kantor Dinas Luar PBB. Kangge ngoordinasi lampahing tugas ing laladan-laladan lajeng dipunbentuk kantor Inspektorat Laladan Pajak (Itda), inggih punika ing Jakarta, lan sapérangan laladan ing Sumatra, Jawa, Kalimantan, lan Indonesia Wétan. Inspektorat Laladan punika lajeng dados Kanwil Ditjen Pajak (kantor wewengkon) pajeg kados ingkang wonten ing wekdal punika.[1]

  • 1924 – Djawatan Padjak dibawah Departemen Van Financien dhedhasar Staatsblad 1924 No. 576 Artikel 3
  • 1942 – Djawatan Padjak kanthi pandheganipun, Zaimubu (Djawatan Padjak, Bea Cukai dan Padjak Hasil Bumi)
  • 1945 – dhedhasar Penetapan Pamaréntah No.2/SD Urusan Bea ditangani Departemen Keuangan Bahagian Padjak
  • 1950 – Djawatan Padjak ing sak ngandhapipun Direktur Iuran Nagara
  • 1958 – Djawatan Padjak ing sak ngandhapipun vertikal langsung Departemen Keuangan
  • 1964 – Djawatan Padjak malih dados Direktorat Pajak ing sak ngandhapipun pimpinan Mantri Urusan Pendapatan Nagara
  • 1965 – Direktorat IPEDA ing sak ngandhapipun Ditjen Moneter
  • 1966 – Direktorat Padjak gantos dados Direktorat Jenderal Pajak
  • 1976 – Direktorat IPEDA dipunpindhah dhateng Direktorat Jenderal Pajak
  • 1983 – Tax Reform I berlakunya Self Assesment
  • 1985 – IPEDA gantos nama dados Direktorat PBB
  • 2000 – Tax Reform II
  • 2002 – Modernisasi Birokrasi

Dhapar Unit Kerja Kantor Pusat lan Unit Vertikal Direktorat Jenderal PajakBesut

Taun 1988 Kantor Pusat Direktorat Jenderal Pajak kapérang dados 1 sekretariat, 6 Direktorat lan 2 Pusat. Lajeng ing taun 1994 Kantor Direktorat Jenderal Pajak kapérang dados 1 Sekretariat dan 8 Direktorat. Lan ingkang kaping pungkasan ing Dhésèmber 2006 dhedhasar PMK 131/PMK.01/2006, susunan organisasi Kantor Pusat DJP gantos malih inggih kapérang dados 1 Sekretariat lan 12 Direktorat dan 1 Pusat ingkang dipunpandhegani déning pejabat eselon II a inggih punika:

  1. Sekretariat Direktorat Jenderal,
  2. Direktorat Potensi, Kepatuhan dan Penerimaan,
  3. Direktorat Peraturan Perpajakan I
  4. Direktorat Peraturan Perpajakan II,
  5. Direktorat Keberatan dan Banding,
  6. Direktorat Ekstensifikasi dan Penilaian,
  7. Direktorat Pemeriksaan dan Penagihan,
  8. Direktorat Penyuluhan, Pelayanan & Hubungan Masarakat,
  9. Direktorat Teknologi Informasi Perpajakan,
  10. Direktorat Intelijen dan Penyidikan,
  11. Direktorat Transformasi Teknologi Komunikasi Informasi,
  12. Direktorat Transformasi Prosès Bisnis.
  13. Direktorat Kepatuhan Internal& Transformasi Sumber Daya Aparatur,
  14. Pusat Pengolahan Data dan Dokumen Perpajakan

Kajawi punika, ugi wonten 4 Tenaga Pengkaji, inggih punika:

  1. Tenaga Pengkaji babagan Pelayanan Perpajakan
  2. Tenaga Pengkaji babagan Ekstensifikasi dan Intensifikasi Perpajakan
  3. Tenaga Pengkaji babagan Pengawasan dan Penegakan Hukum Perpajakan
  4. Tenaga Pengkaji babagan Pembinaan dan Penertiban Sumber Daya Manusia

Déné unit makarya vertikal ing laladan ngambah Kantor Wewengkon DJP, Kantor Pelayanan Pajak (KPP), lan Kantor Pelayanan, Penyuluhan dan Konsultasi Perpajakan (KP2KP). Sapunika wonten 31 Kantor Wewengkon DJP ing sedaya laladan ing Indonesia, ingkang dipunpandhegani déning pejabat eselon II a, ya iku:

  1. Kantor Wewengkon DJP Wajib Pajak Besar, ing Jakarta
  2. Kantor Wewengkon DJP Jakarta Khusus, ing Jakarta
  3. Kantor Wewengkon DJP Jakarta Pusat, ing Jakarta
  4. Kantor Wewengkon DJP Jakarta Barat, ing Jakarta
  5. Kantor Wewengkon DJP Jakarta Selatan, ing Jakarta
  6. Kantor Wewengkon DJP Jakarta Timur, ing Jakarta
  7. Kantor Wewengkon DJP Jakarta Utara, ing Jakarta
  8. Kantor Wewengkon DJP Nanggroe Acèh Darussalam, ing Banda Acèh
  9. Kantor Wewengkon DJP Sumatera Utara I, ing Medan
  10. Kantor Wewengkon DJP Sumatera Utara II, ing Pematang Siantar
  11. Kantor Wewengkon DJP Riau dan Kapuloan Riau, ing Pekanbaru
  12. Kantor Wewengkon DJP Sumatera Barat dan Jambi, ing Padang
  13. Kantor Wewengkon DJP Sumatera Selatan dan Kapuloan Bangka Belitung, ing Palembang
  14. Kantor Wewengkon DJP Lampung dan Bengkulu,ing Bandar Lampunging Serang
  15. Kantor Wewengkon DJP Jawa Barat I, ing Bandung
  16. Kantor Wewengkon DJP Jawa Barat II, ing Bekasi
  17. Kantor Wewengkon DJP Jawa Tengah I, ing Semarang
  18. Kantor Wewengkon DJP Jawa Tengah II, ing Surakarta
  19. Kantor Wewengkon DJP DI Yogyakarta, ing Yogyakarta [2]
  20. Kantor Wewengkon DJP Jawa Timur I, ing Surabaya
  21. Kantor Wewengkon DJP Jawa Timur II, ing Sidoarjo
  22. Kantor Wewengkon DJP Jawa Timur III, ing Malang
  23. Kantor Wewengkon DJP Bali, ing Denpasar
  24. Kantor Wewengkon DJP Nusa Tenggara, ing Mataram
  25. Kantor Wewengkon DJP Kalimantan Barat, ing Pontianak
  26. Kantor Wewengkon DJP Kalimantan Selatan dan Tengah, ing Banjarmasin
  27. Kantor Wewengkon DJP Kalimantan Timur, ing Balikpapan
  28. Kantor Wewengkon DJP Sulawesi Selatan, Barat dan Tenggara, ing Makassar
  29. Kantor Wewengkon DJP Sulawesi Utara, Tengah, Gorontalo dan Maluku Utara, ing Manado
  30. Kantor Wewengkon DJP Papua dan Maluku, ing Jayapura

Pratélan Direktur Jenderal PajakBesut

Cathetan sukuBesut

  1. [1] Situs web resmi Ditjen Pajak (dipunundhuh tanggal 29 Januari 2013)
  2. [2] Situs resmi kanwil DJP DIY (dipunundhuh tanggal 29 Januari 2013)