Tuduhaké menu pokok

Géologi iku ngèlmu sing nyinaoni kabèh aspèk sing ana gandhèngané kaliyan bumi. Géologi mula bisa dipadhakaké karo ngèlmu bumi. Géologi iku asal tembunge saking basa Yunani γη- (ge-, "bumi") lan λογος (logos, "kata"/"alasan")). Ilmu géologi iki mbahas bab fisik bumi sekabehe molai saking komposisine, struktur, sipat-sipat fisik, sajarah, nganti prosès pembentukane.

Tembung géologi dienggo pertama-tama déning Jean-André Deluc taun 1778 bar iku didadeke istilah baku déning Horace-Bénédict de Saussure taun 1779.

KagunaanBesut

Saking ngèlmu iki wis bisa ditentoke umur Bumi sing yèn dietung kira-kira wis sakiwa-tengené 4.5 milyar (4.5x109) taun. Saking ngèlmu iki uga wong dadi paham yèn kulit bumi iku kesusun saking pecahan-pecahan lempeng tektonik sing bergerak terus ana ing nduwur mantel bumi. Saking ngèlmu iki uga bisa ditemoke sumber daya alam ing jero bumi antarané: lenga bumi, batu bara, uga sing wujudé metal upamané: wesi, tembaga, lan uranium. Uga ana sing wujudé mineral upamané: asbestos, perlit, mika, fosfat, zeolit, tanah liat, pumis, kuarsa, silika, wlirang, klorin, lan helium.

Cabang-Cabang GéologiBesut

Hubungan Kaliyan Ilmu LiyaBesut

Uga delengenBesut