Kondensator utawi asring dipunsebat minangka kapasitor inggih punika satunggaling piranti ingkang saged nyimpen ènergi ing salebeting medan listrik, kanthi cara ngempalaken ingkang boten seimbang internal saking momotan listrik. Kondensator gadhah ékan ingkang dipunsebat Farad saking nama Michael Faraday. Kondensator ugi dipuntepang minangka "kapasitor", nanging tembung "kondensator" taksih dipun-ginakaken ngantos sapunika[1]. Ingkang pisanan dipunsebat déning Alessandro Volta minangka ilmuwan Italia ing taun 1782 (dari basa Itali condensatore), gegayutan kaliyan kemampuan piranti kanggé nyimpen satunggaling momotan listrik ingkang inggil kabandhingake komponèn sanèsipun. Kathah saking basa lan nagara ingkang boten ngginakaken basa Inggris taksih ngacu saking tetembungan basa Italia "condensatore", basa Perancis condensateur, Indonesia lan Jerman Kondensator utawi Spanyol Condensador.

  • Kondensator gadhah kalih samparan lan kalih kutub inggih punika positif lan négatif sarta gadhah cuwèran elektrolit lan limrahipun wujudipun tabung.
Polarized kondensator symbol 3.jpg Lambang kondensator (gadhah kutub) ing skema elektronika.
  • Manawi jinis ingkang satunggal malih kathah aji kapasitasipun langkung andhap, boten gadhah kutub positif utawi négatif ing samparan, kathaipun wujudipun bunder pipih warni coklat, abrit, ijo lan sanèsipun kados tablet utawi kancing rasukan.
Capacitor symbol.jpg Lambang kapasitor (boten gadhah kutub) ing skema elektronika.

Nanging limrahipun lan kondisi sarta artikulasi basa saben nagara manut saking masarakat ingkang langkung asring nyebataken. Sapunika limrahipun tiyang kasebat namung nyebataken salah satunggaling nama ingkang langkung dominan dipun-ginakaken utawi langkung asring dipunpireng. Ing mangsa punika, kondensator asring dipunsebat kapasitor (capacitor) utawi kosok wangsulipun ingkang wonten ngèlmu elektronika dipunsingkat kanthi aksara (C).

Lithium Ionen Kondensator

KapasitansiBesut

Ékan saking kapasitansi kondensator inggih punika Farad (F). Nanging Farad inggih punika ékan ingkang langkung ageng, pramila dipun-ginakaken:

  • Pikofarad ( ) =  
  • Nanofarad ( ) =  
  • Microfarad ( ) =  

Kapasitansi saking kondensator saged dipuntemtokaken kanthi rumus:

 

 : Kapasitansi

 : permitivitas hampa

 : permitivitas relatif

 : luas pelat

 :jarak antar pelat/tebal dielektrik

Manawi cara damel ageng kapasitansi kapasitor utawi kondensator kanthi cara:

  1. Sungsunipun lapis-lapis.
  2. Jembaraken lumah variabel.
  3. Ngginakaken bahan ingkang daya tembus ageng.
Permitivitas Relatif Dielektrik
Dielektrik Permitivitas
Keramik rugi cendhèk 7
Keramik k tinggi 50.000
Mika pérak 6
Kertas 4
Film plastik 2,8
Polikarbonat 2,4
Polistiren 3,3
Poliester 2,3
Polipropilen 8
Elektrolit aluminium 25
Elektrolit tantalum 35

Wujud lan Macam kondensatorBesut

Karakteristik kondensator
Tipe Jangkauan Toleransi (%) Tegangan AC lazim (V) Tegangan DC lazim (V) Koefisien suhu (ppm/C) Frekuensi pancung   (MHz) Sudut rugi ( ) Resistansi bocoran ( ) Stabilitas
Kertas 10 nF-10 uF ± 10% 500 V 600 V 300 ppm/C 0,1 MHz 0,01 109   lumayan
Mika pérak 5 pF-10 nF ± 0,5%
400 V 100 ppm/C 10 MHz 0,0005 1011   Baik sekali
Keramik 5 pF-1 uF ± 10% 250 V 400 V 30 ppm/C 10 MHz 0,01 108   Baik
Polystyrene 50 pF-500 nF ± 1% 150 V 500 V
10 MHz 0,0005 1012   Baik sekali
Polyester 100 pF-2 uF ± 5% 400 V 400 V 400 ppm/C 1 MHz 0,001 1011   Cukup
Polypropylene 1 nF-100 uF ± 5% 600 V 900 V 170 ppm/C 1 MHz 0,0005 1010   Cukup
Elektrolit aluminium 1 uF-1 F ± 50% Terpolarisasi 400 V 1500 ppm/C 0,05 MHz 0,05 108   Cukup
Elektrolit tantalum 1 uF-2000 uF ± 10% Terpolarisasi 60 V 500 ppm/C 0,1 MHz 0,005 108   Baik

Jinis kondensatorBesut

Adhedhasar mupangatipun kondensator dipunpérang dados:

  1. Kondensator tetap (aji kapasitasnya tetap tidak dapat diowah)
  2. Kondensator elektrolit (Electrolite Condenser = Elco)
  3. Kondensator variabel (aji kapasitasnya dapat diowah-ubah)

Uga delengenBesut

Cathetan sukuBesut

  1. Kondensator (dipununduh 21/10/2012)

Pranala njabaBesut

Cithakan:Komponèn elektronika