Sri Susuhunan Pakubuwana X
Pakubuwana X
Raja Surakarta
Miyos Surakarta, 29 November 1866
Séda Surakarta, 1 Fèbruari 1939
Jabatan

Radyalaksana The Emblem of Surakarta Kingdom.svg Raja Surakarta

Sri Susuhunan Pakubuwana X utawi Radèn Mas Malikul Kusna (Jawa: ꦯꦸꦱꦸꦲꦸꦤ꧀ꦤꦤ꧀ꦦꦑꦸꦨꦸꦮꦟ꧇꧑꧐; miyos ing Surakarta, 29 Novèmber 1866 – séda ing Surakarta, 1 Fèbruari 1939 kanthi yuswa 72 taun) inggih punika ratu ingkang kaping sanga wonten ing karaton Kasunanan Surakarta. Ing tanggal 7 Novèmber taun 2011 Pakubuwana X katetepaken déning pamaréntah Indonésia minangka Pahlawan Nasional[1][2]

Cariyos wiwitanBesut

Asma timuripun inggih punika Radèn Mas Sayyidin Malikul Kusna, putranipun Pakubuwana IX ingkang miyos saking garwa praméswari K.R.Ay. Kustiyah rikala surya 29 Novèmber 1866. Nalikanipun ngancik yuswa kaping 3, panjenenganipun sampun kapitedhan minangka putra makutha ingkang ajejuluk Kangjeng Gusti Pangéran Adipati Anom Hamangkunagara Sudibya Rajaputra Naréndra ing Mataram VI.

KaryaBesut

Nalika gesangipun, Pakubuwana X ngripta sawetawis gendhing kados ingkang dipun pacak wonten ngandhap punika[3]:

Jeneng Titilaras Pathet
Sri Kuncara Pélog Nem
Sri Kretarta Pélog Nem
Sri Nindhita Pélog Nem
Sri Dayita Linuhur Pélog Nem
Sri Minulya Saléndro Sanga
Sri Wibawa Saléndro Sanga
Sri Karoron Saléndro Sanga
Sri Sudhana (utawa Sudhana) Saléndro Sanga
Sri Hascarya Saléndro Sanga
Sri Widada Pélog Barang
Sri Nasao (utawa Sri Pamasa) Pélog Barang
Sri Kawuryan Pélog Barang
Sri Dirgayuswa Pélog Barang
Sri Dayita Pélog Barang
Sri Dayita Wibawa Pélog Barang
Raja Putri Pélog Barang
Katawang Sekaring Puri Pélog Barang
Katawang Sri Raharja Pélog Barang
Sri Linuhung Pélog Barang
Sri Biwaddha Pélog Barang
Sri Kaloka Saléndro Manyura
Sri Yatna Saléndro Manyura
Sri Kasusra Saléndro Manyura
Sri Nata Wibawa Saléndro Manyura
Sri Raja Putri (kudangan) Saléndro Manyura
Sri Dayita Minulya Saléndro Manyura
Katawang Sri Utama Saléndro Manyura
Katawang Sri Kawuryan Saléndro Manyura
Narpasiwi Saléndro Manyura
Witing Asri Saléndro Manyura

Gendhing dolananBesut

Jeneng Titilaras Pathet
Katawang Jambé Thukul Pélog Nem
Ladrang Prit Aking Pélog Nem
Ladrang Enthik Pélog Nem
Ladrang Ilir-ilir Pélog Nem
Gula Ganthi Saléndro Sanga
Ladrang Katé-katé Dipanah Saléndro Manyura
Ladrang Titikung Saléndro Manyura
Katawang Dhempul Talu Tamèng Pélog Barang

Priksani ugiBesut

RujukanBesut

  1. Okezone: Paku Buwono X Ditetapkan Sebagai Pahlawan Nasional
  2. Situs web Kemendagri: Pakubuwono X Ditetapkan Jadi Pahlawan Nasional
  3. Warsadiningrat (1957). "Koleksi Warsadiningrat (MNA1926a)". Sastra Jawa.

Pranala njawiBesut

Gelar kabangsawanan
Didhisiki déning:
Pakubuwana IX
Susuhunan Surakarta
1893-1939
Diganti déning:
Pakubuwana XI