Préfèktur Fukuoka

(Kaelih saka Prefektur Fukuoka)

Prefektur Fukuoka (福岡県 Fukuoka-ken) inggih punika salah satunggaling prefektur Jepang ingkang mapan wonten ing Pulau Kyushu [1]. Kutha krajanipun punika Fukuoka.

Prefektur Fukuoka


Fukuoka Prefecture
福岡県
Prefecture
Trankripsi Japanese
 • Japanese福岡県
 • RōmajiFukuoka-ken
Gendéra Fukuoka Prefecture
Gendéra
Official logo of Fukuoka Prefecture
Symbol
Location of Fukuoka Prefecture
Koordhinat: Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Module:Country extract/JP' not found. 33°36′N 130°35′E / 33.600°N 130.583°E / 33.600; 130.583Koordhinat: Masalah Lua ing package.lua larik 80: module 'Module:Country extract/JP' not found. 33°36′N 130°35′E / 33.600°N 130.583°E / 33.600; 130.583
CountryJapan
RegionKyushu
IslandKyushu
CapitalFukuoka
SubdivisionsDistricts: 12, Municipalities: 60
Pamaréntahan
 • GovernorHiroshi Ogawa (since April 2011)
Laladan
 • Gunggung4.986,52 km2 (192,531 sq mi)
 • Urut laladan29th
Cacah warga (June 1, 2019)
 • Gunggung5.109.323
 • Urut pepadhet9th
 • Pepadhet10/km2 (27/sq mi)
Kodhe ISO 3166JP-40
Situs wèbwww.pref.fukuoka.lg.jp/somu/
multilingual/english/top.html
Cithakan:Infobox region symbols

SajarahBesut

 
Bekas keraton ing kutho Fukuoka

Wewengkon Prefektur Fukuoka punika kalebet sapérangan provinsi ingkang rumiyin, inggih punika Chikugo, Chikuzen, lan Buzen.

GéografiBesut

Prefektur Fukuoka madep segara saking tigang arah, winatesan kaliyan Prefektur Saga, Oita, lan Kumamoto sarta winatesan segara kaliyan Prefektur Yamaguchi ing sebrang Selat Kanmon. Prefektur Fukuoka gadhah kutha paling ageng ing Kyushu, inggih punika Fukuoka lan Kitakyushu. Kathahipun wewengkon indhustri ing Kyushu ugi mapan wonten ing prefektur punika. Prefektur punika ugi gadhah sapérangan pulo alit caket kaliyan pasisir lèr Kyushu [2].

Kutha-kuthaBesut

Kutha alit lan désaBesut

Wonten sapérangan kutha alit lan désa ing distrik.

PaggabunganBesut

Pawiyaran KurumeBesut

Nalika tanggal 5 Fèbruari 2005, Kutha Kitano ing Distrik Mii, Jojima lan Mizuma wonten ing Distrik Mizuma, sarta Tanushimaru ing Distrik Ukiha kagabung damel KuthaKurume.

Panggabungan FukutsuBesut

Tanggal 24 Januari 2005, Kutha Fukuma lan Tsuyazaki ing Distrik Munakata kagabung damel Kota Fukutsu.

ÉkonomiBesut

Kutha-kutha utami ing Prefektur Fukuoka dados salah satunggaling pusat indhustri ing Jepang ingkang nyangga kirang langkung 40% ékomoni ing Kyushu. Industri mliginipun punika kados ta otomotif, semikonduktor, lan logam. Ing sakiwa tengenipun Fukuoka lan Kitakyushu wonten wewengkon ékonomi kapisah ingkang kadang kala dipunsebat "Fukuoka-Kitakyushu".

UniversitasBesut

GladriBesut

Cathetan sukuBesut

  1. Mengenal Prefektur di Jepang, (dipunakses tanggal 21 Fèbruari 2013)
  2. Kyusu, (dipunakses tanggal 21 Fèbruari 2013)

Pranala njawiBesut

Cithakan:Fukuoka



Cithakan:Jepang-geo-stub