Républik Irlan

(Kaelih saka Républik Irlandia)

Républik Irlan iku nagara ing banawa Éropa. Sing ndunungi cacahé kira-kira ana 4 yuta. Kutha krajané iku Dublin. Nagara iki ing sisih lor wewatesan karo Irlan Lor. Populasi Irlan punjul 4 yuta jiwa lan kalebu anggota Uni Éropa. Wewengkon Pulo Irlan sing ora kalebu republik iki diduwèni déning Irlan Lor, péranganing Karajan Manunggal.

Éire
Ireland
Patakaning Républik Irlan
Pataka
Aditamènging Républik Irlan
Aditamèng
Gunagita: Amhrán na bhFiann
Dunungpenering Républik Irlan
Kuthagara
lan brehakutha
Dublin
JawatbasaIrlan, Inggris
PapréntahanDhémokrasi parlementer
Kamardikan
• Banyu (%)
2%
Population
• Pikira-kira 2007
4.339.00
• Cacahjiwa 2006
4.239.848
GKK  (ITK)Pikira-kira 2006
• Gunggung
US$177,2 miliar (50)
• Saben wong
US$45.600 (8)
GKK  (angka)Pikira-kira 2006
• Gunggung
US$202,9 milyar (30)
• Saben wong
US$50.150 (5)
ArtacihnaEuro 1 (EUR)
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+1
Durawadasandi353
Nagarasandigreha.ie
1. Mata uang sebelum 1999 ialah Pound.

SajarahBesut

Artikel utama: Sajarah Irlan

Tanggal 29 Dhésèmber 1937, prajanjèn sing ngakoni kamardikan Républik Irlan ditapakasmani déning pamimpin Irlan Kidul lan pamaréntah Karajan Manunggal. Nanging, kanthi alesan isih ana Perang Donya II, Inggris ora nindakaké isi prajanjèn mau. Sawisé perang rampung, ing taun 1949, rakyat Irlan kidul sing mayoritas umat Katulik, mbiwara kanthi resmi kamardikan saka Karajan Manunggal. Kamardikan iki kasil direngkuh sawisé rakyat Irlan sajeroning wolung abad berjuang nglawan Karajan Manunggal.

GéografiBesut

Artikel utama: Géografi Irlan

Républik Irlan nyakup tlatah 70.273 km² utawa 83% saka jembaré Pulo Irlan ing sisih kidul, lan sisané wujud wewengkon Irlan Lor. Tapelwatesé sisih kulon karo Samudra Atlantik, déné sisih wétan Segara Irlan sing kasambung karo samudra liwat Selat St. George lan Segara Keltik. Pasisir kulon Irlan dumadi saka tebing, bukit, lan gunung cilikl. Pérangan jeroné diliwati warna-warna kali, salah sijiné ya iku Kali Shannon. Kutha-kutha ing Irlan antarané Dublin, Cork, Galway, lan Limerick.

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut

  Uni Éropah Cithakan:Éropa