Unggas

Unggas ( /ˈpltri/ ) sing dimupangataké manuk katahan dening manungsa kanggo sing endhog, sing daging utawa sing wulu . Manuk iki umume dadi anggota superorder Galloanserae (unggas), utamane urutan Galliformes (sing kalebu pitik, puyuh, lan kalkun ).

Jago nganggo sisir lan jam tangan

Pitik sing medium-ukuran, manuk chunky karo sikap jujur lan ditondoi dening abang fleshy combs lan wattles ing sirahe. Lanang, sing diarani pitik jago, biasane luwih gedhe, wernane luwih kandel, lan plumage luwih gedhe tinimbang wanita (pitik). Ayam minangka manuk sing gregarious, omnivora, lan lemah sing ing sakubenge alam golek ing antarane godhong kanggo wiji, invertebrata, lan kewan cilik liyane. Dheweke jarang mabur kajaba amarga ana bebaya sing dirasa, luwih seneng mlebu ing undergrowth yen dicedhaki. [1] Ayam domestik saiki ( Gallus gallus domesticus ) umume keturunan saka junglefowl abang ing Asia, kanthi sawetara input tambahan saka junglefowl abu-abu . [2] Domestikasi dipercaya kedadeyan antara 7.000 nganti 10.000 taun kepungkur, lan balung pitik sing diarani fosil wis ditemokake ing China sisih lor wétan sing udakara udakara 5.400 SM. Arkeolog percaya yen peternakan asline kanggo tujuan adu ayam, manuk lanang kasebut dadi pejuang sing nyenengake. Ing 4.000 taun kepungkur, pitik kayane wis tekan Lembah Indus lan 250 taun mengko, dheweke tekan Mesir. Dheweke isih digunakake kanggo gelut lan dianggep minangka simbol kesuburan. Wong-wong Romawi nggunakake ramalan kasebut, lan wong Mesir nggawe trobosan nalika ngerti teknik angel kanggo inkubasi buatan. [3] Wiwit kuwi, panganan pitik wis nyebar ing saindenging jagad kanggo produksi panganan, lan unggas domestik dadi sumber endhog lan daging sing terkenal. [4]

Bebek Pekin
Angsa Emden, keturunan angsa greylag liar
Motong saka pitik sing dipetik

ReferensiBesut

  1. Card, Leslie E. (1961). Poultry Production. Lea & Febiger. ISBN 978-0-8121-1241-2.
  2. Eriksson, Jonas; Larson, Greger; Gunnarsson, Ulrika; Bed'hom, Bertrand; Tixier-Boichard, Michele; Strömstedt, Lina; Wright, Dominic; Eriksson J, Larson G, Gunnarsson U, Bed'hom B, Tixier-Boichard M; Vereijken, Addie; et al. (2008), "Identification of the yellow skin gene reveals a hybrid origin of the domestic chicken", PLOS Genetics, 4 (2), pp. e1000010, doi:10.1371/journal.pgen.1000010, PMC 2265484, PMID 18454198CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  3. Adler, Jerry; Lawler, Andrew (June 1, 2012). "How the Chicken Conquered the World". Smithsonian Magazine. Dibukak ing April 14, 2014.
  4. Storey, A. A.; Athens, J. S.; Bryant, D.; Carson, M.; Emery, K.; et al. (2012). "Investigating the global dispersal of chickens in prehistory using ancient mitochondrial DNA signatures". PLOS ONE. 7 (7): e39171. Bibcode:2012PLoSO...739171S. doi:10.1371/journal.pone.0039171. PMC 3405094. PMID 22848352.