Tuduhaké menu pokok
Waja kreteg
Waja ingkang wujudipun gulungan kabel

Waja inggih punika logam campuran wesi lan karbon. Bahan ingkang kanggé damel baja inggih punika wiji wesi.[1] Bahanipun waja meh sadaya sami homogenitasipunhomogenitasipun, saking unsur Fe ingkang wujudipun kristal lan unsur C.[2]

Karakteristikipun WajaBesut

Waja gadhah karakteristik saéngga saged damel bahan yasan ingkang saé sanget.[1] Karakteristik kasebat kados ta: kekiyatan, kelenturan, kealotan, kekerasan, lan tahan saking korosi.[1]

  • Kekiyatanipun[1]
    • Waja gadhah dhaya tarik, dhaya lengkung,lan dhaya teken kang kuat banget.
  • Kelenturanipun[1]
    • Waja boten namung kiyat nanging ugi lentur.
  • Kealotanipun[1]
    • Limrahipun waja gadhah karakteristik alot saéngga boten gampil pecah.
  • Keatosanipun[1]
    • Waja gadhah karakteristik minangka wesujudan kang atos sanget saéngga pas kanggé konstruksi yasan.
  • Boten gampil kénging korosi utawi tiyengen[1]
  • Saged dipuntempa (maleability)[2]
    • Waja wonten ing wewujudan abang pijar saged dados lembek saéngga saged dipuncethak.
  • Saged dipunlas (weklability)[2]
    • Nalika ing kondhisi panas saged dipungabungaken.

Jinis prodhuk saking waja[1]Besut

  • Waja batangan
  • Kawat waja
  • Waja lembaran
  • Pipa

Ikhtisar cekak prosès damel waja[2][3]Besut

Waja dipunwedalaken ing dhapur pengolahan waja saking wesi ingkang padhet utawi ingkang sampun awujud cuwèran, wesi bekas (scrap), lan pinten-pinten campuran logam. Wonten pinten-pinten prosès damel waja, inggih punika:

  • Prosès Konverter
    • Prosès Bessemer
    • Prosès Thomas
  • Prosès Siemen Martin
  • Prosès Basic Oxygen Furnance
  • Prosès dhapur listrik
  • Prosès dhapur kopel
  • Prosès kanthi dhapur elektro
  • Prosès kanthi ngginakaken kui
  • Prosès aduk (prosès puddle)

Klasifikasinipun Waja[3]Besut

  • Adhedhasar komposisi
    • Waja karbon
    • Waja paduan cendhèk
    • Waja tahan tiyengen
  • Adhedhasar prosès ndamelipun
    • Tanur waja terbuka
    • Dapur listrik
    • Prosès oksidasi dhasar
  • Adhedhasar struktur mikro
    • Feritik
    • Perlitik
    • Martensitik
    • Austenitik
  • Adhedhasar kagunan konstruksi
    • Waja Struktural
    • Waja Non-Struktural

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f g h i Baja(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  2. a b c d Struktur Baja(dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)
  3. a b [hhttp://www.scribd.com/doc/3024023/Sejarah-baja Sajarah Baja](dipunundhuh tanggal 11 Juni 2011)

Pranala njawiBesut