Étnobotani

Etnobotani (dari "ètnologi" - kajian ngenani budaya, lan "botani" - kajian ngenani tuwuhan) ya iku ngèlmu kang nyinaoni gegayutane manungsa lan [[tuwuhan.[1] Panaliten etnobotani diwiwiti déning para ahli botani kang mokusake babagan persepsi ékonomi saka sawijining tuwuhan kang digunakaké déning masarakat lokal.[1] Ahli etnobotani tugase ya iku ndokumentasekake lan njentrehake geyayutan kompleks antarané budaya lan cara gunakake tanduan kanthi fokus utama ing kepriye tuwuhan digunakaké, dikelola, lan dipersepsekake ing pirang-pirang lingkungan masarakat, tuladhané minangka panganan, obat, praktik keagamaan, kosmetik, pewarna, tekstil, sandangan, konstruksi, piranti, mata uang, sastra, ritual, sarta panguripan sosial.[2]

etnobotani ya iku ngèlmu kang nyinaoni gegayutane manungsa lan tuwuhan

Saiki ngèlmu etnobotani ngarah marang sasaran kanggo ngrembakakake sistem kawruh masarakat lokal tumrap tuwuhan obat saéngga bisa nemu senyawa kimia anyar kang migunani nalika gawé obat-obatan modhèren kanggo marekake lelara-lelara kang bebayani kaya ta kanker, AIDS lan jinis lelara liyané.[2]

SajarahBesut

Perkembangan sajarah etnobotani[2]:

 
Nicotiana tabacum
  • 1492: Colombus nemu pemanfaatan tembakau (Nicotiana tabacum) ing Cuba. Kolonisasi kang duwé kepentingan ékonomi lan eksplorasi keilmuan (1663-1870)
  • 1873-1980: wiwitane ngèlmu etnobotani
  • 1873: Power nulis buku ngenani aboriginal botany
  • 1895: Harsberger nulis ngenani ethnobotany
  • 1900: Davis Barrow ana nalika dhoktor etnobotani wiwitan The Ethnobotany of the Coahuilla Indian of Southern California
  • 1920: Publikasi tuwuhan obat ing India
  • 1980: etnobotani dikenal déning masarakat akademislan awam
  • 1981: jurnal etnobotani. Ing dekade pungkasan diterbitake pirang-pirang jurnal asil panalitèn etnobotani: Journal of Ethnobiology, Journal of Ethnopharmacology, Ethnobotany, Ethnoecology
  • 1983: Perhimpunan Masarakat Etnobotani kang diprakarsai déning Perhimpunan Arkéologi Amérika

Cathetan sukuBesut

  1. a b Sood SK, Nath R. and Kalia, D.C. 2001. Ethnobotany of Cold Desert Tribes of Lahoul-Spiti (N.W. Himalaya). New Delhi: Deep Publications.Page 45-47.
  2. a b c Acharya D,Anshu S. 2008. Indigenous Herbal Medicines: Tribal Formulations and Traditional Herbal Practices. Jaipur:Aavishkar Publishers Distributor. ISBN 978-81-7910-252-7. page 440.