Bertrand Russell

Bertrand Arthur William Russell, 3rd Earl Russell, OM, FRS[1] punika matematikawan, filsuf, lan pamikir umum kelairan Britania Raya. Piyambak kagungan pangaribawa ing bidhang matematika, logika, teori himpunan, sarta mapinten-pinten cabang filsafat analitis.[2] Piyambak dipunanggep salah satunggaling pamikir logika ingkang misuwur ing permulaning abad kaping 20. Piyambak ugi panjangkaring aliran filsafat analitis sesarengan kaliyan Gottlob Frege, kancamitra piyambak G. E. Moore, sarta muridipun Ludwig Wittgenstein.

Bertrand Russell
Russell ing 1949
Lair18 Mei 1872
Trellech, Monmouthshire, Wales
Pati2 Februari 1970 (usia 97)
Penrhyndeudraeth, Merionethshire, Wales
BangsaBritania Raya
KalaFilsafat abad 20
TlatahFilsafat Barat
AliranFilsafat analitik
Karsa pokok
Logika, Matematika

Sesarengan kaliyan tiyang ingkang rumiyin dados gurunipun, inggih punika A. N. Whitehead, Russell nyerat Principia Mathematica, karya ingkang nggadhahi peran wigati ing perkembangan logika klasik sarta salah satunggaling usaha ingkang ancik kangge ngringkes sedaya bidhang matematika dhateng logika (logisisme). Tulisan Russell kanthi irah-irahan "On Denoting" kaanggep paradigma ing filsafat.[3]

Russell punika sami kaengga pasifis ingkang nganjuraken pamuangan dhateng imperialisme sarta ndherekaken Liga India.[4][5] Piyambak dipundhawahi jalaran pamanggihipun pasifis ing Perang Donya I,[6] saha rumiyin ndhukung kebijakan nyenengake Nazi Jerman anggitanipun Adolf Hitler, sadherekipun nggantos pamanggihipun ing tahun 1943 bilih perang punika punapa ingkang sampun kedah dipunlampahi minangka pilihan ingkang awon piyambak. Sasampunipun Perang Donya II, Russell ngakeni hegemoni global Amerika Serikat, dipunmangertosi begja tinimbang hegemoni Soviet utawi boten wonten kapemimpunan global ingkang efektif, ngantos dipuncakupun ngangge senjata nuklir.[7] Salajengipun piyambak ngecam totalitarianisme gaya Stalin, kengingandhatengaken kaplongipun Amerika Serikat ing Perang Vietnam, sarta dados salah satunggaling pamikir ingkang malih ageng nganjuraken pelucutan senjata nuklir.[8]

Ing warsa 1950, Russell pikantuk Hadiah Nobel ing Bidhang Sastra "minangka pengakuan dhumateng karya-karyamipun ingkang maneka werni saha wigati, ing mriki piyambak nganjuraken cita-cita kemanusiaan sarta kamerdhikaan mikir".[9][10] Piyambak ugi nampi Medal De Morgan (1932), Sylvester Medal (1934), Kalinga Prize (1957), sarta Jerusalem Prize (1963).

Sitiran

besut
 
Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


  1. Kreisel, G. (1973). "Bertrand Arthur William Russell, Earl Russell. 1872–1970". Biographical Memoirs of Fellows of the Royal Society. 19: 583–620. doi:10.1098/rsbm.1973.0021. JSTOR 769574.
  2. Stanford Encyclopedia of Philosophy, "Bertrand Russell" Archived 9 June 2007 at the Wayback Machine., 1 May 2003.
  3. Ludlow, Peter. "Descriptions, The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall 2008 Edition), Edward N. Zalta (ed.)".
  4. Rempel, Richard (1979). "From Imperialism to Free Trade: Couturat, Halevy and Russell's First Crusade". Journal of the History of Ideas. University of Pennsylvania Press. 40 (3): 423–443. doi:10.2307/2709246. JSTOR 2709246.
  5. Russell, Bertrand (1988) [1917]. Political Ideals. Routledge. ISBN 0-415-10907-8.
  6. Samoiloff, Louise Cripps. C .L. R. James: Memories and Commentaries, p. 19. Associated University Presses, 1997. ISBN 0-8453-4865-5
  7. Russell, Bertrand (October 1946). "Atomic Weapon and the Prevention of War". Bulletin of the Atomic Scientists, 2/7–8, (1 October 1946). kc. 20.
  8. The Nobel Prize in Literature 1950 — Bertrand Russell Archived 2 July 2018 at the Wayback Machine. Retrieved on 22 March 2013.
  9. "British Nobel Prize Winners (1950)". 13 April 2014. Diarsip saka asliné ing 23 November 2021 – lumantar YouTube.