Uni Sovyèt

Союз Советских Социалистических Республик
Soyuz Sovyet'skih Sotsialisticeskih Respublik
Gendéra Sovyèt Lambang Sovyèt
(Gendéra Uni Sovyèt) (Lambang Uni Sovyèt)
Sesanti: Пролетарии всех стран, соединяйтесь! (Proletarii vseh Stran, Soyedinyaïtes!)
(Para buruh ing donya, manunggala!)
LocationUSSR.png
Basa resmi Ora ana, nanging Basa Ruslan wujud basa resmi kanthi de facto
Kutha krajan Moskwa
Wewengkon
 -Total
 -% air
Pisanan sadurungé runtuh
22.402.200 km2
xx%
Padunung
 -Total
 -Kapadhetan Padunung
Katelu sadurungé runtuh
293.047.571 (Juli 1991)
13,08/km2 (Juli 1991)
Madeg
 -Proklamasi
 -Diakui

1922
Dibubaraké 1991
Valuta Rubel
Zona wektu UTC +3 nganti +11
Lagu kabangsan Internationale
(1922-1944)
Gimn Sovyet'skogo Soyuza
Гимн Советского Союза
(1944-1991)
TLD .su

Uni Républik-Républik Sosialis Sovyèt (ing basa Ruslan: Сою́з Сове́тских Социалисти́ческих Респу́блик (СССР); alihaksara: Soyuz Sovyet'skih Sotsialisticeskih Respublik (SSSR)), uga sinebut Uni Sovyèt (Сове́тский Сою́з; alihaksara: Sovyetsky Soyuz) (Aksara Jawa: Kodhe basa ora trep.), wujud sawijining nagara kuminis ing Éropa Wétan lan Asia Lor sing tau ana saka taun 1917 tekan taun 1991. Nagara iki diyasa sawisé Révolusi Oktober tanggal 7 November 1917 miturut pananggalan Kalèndher Grégorius.

Uni Sovyèt biyèn wujud nagara fédheral.

Nagara iki biyèné wujud nagara adidaya, saliyané Amérika Sarékat. Nanging sawisé dibubaraké, Ruslan nagara panerus utama Uni Sovyèt ora kuwasa manèh. Patbelas praja liyané mardika lan malah telu nagara yaiku Éstlan, Lètlan lan Litowen dadi anggota Uni Éropa lan NATO.

Sawisé Uni Sovyèt dibubaraké banjur diyasa Persemakmuran Nagara-Nagara Mardika (PNM) utawa ditepungi minangka CIS (Commonwealth of Independent States), ing ngendi kabèh nagara mantan anggota Uni Sovyèt mèlu kejaba katelu Nagara Baltik; Éstlan, Lètlan lan Litowen. Georgia awalé ora gelem mèlu dadi anggota, nanging ora suwé sabanjuré akiré gelem mèlu. Kutha krajan PNM yaiku Minsk, kutha krajan Bélarus.

Ing mangsané, Uni Sovyèt duwé telung wakil ing PBB yaiku Uni Sovyèt, Ukraina lan Bélarus

Nagara anggota Uni SovyètBesut

  1. Armenia
  2. Azerbaijan
  3. Bélarus
  4. Éstlan
  5. Georgia
  6. Kazakhstan
  7. Kirgizia
  8. Lètlan
  9. Litowen
  10. Moldavia
  11. Ruslan
  12. Tajikistan
  13. Turkmenistan
  14. Ukraina
  15. Uzbekistan

Pirsanana ugaBesut