Tuduhaké menu pokok
Blekok sawah
Ardeola speciosa.JPG
Blekok Sawah
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Pelecaniformes
Famili: Ardeidae
Génus: Ardeola
Spésies: A. speciosa
Jeneng binomial
Ardeola speciosa
Horsfield, 1821

Blekok sawah (Ardeola speciosa) inggih punika jinis manuk saking "famili Ardeidae". Mangsa ingkang utami inggih punika iwak, yuyu. Manuk iki wus sumebar ing Asia Tenggara.[2]

Ciri-ciriBesut

 
Blekok Sawah

Blekok sawah gadhah awak ingkang ukuranipun alit antawis 45 cm. Manawi sampun saged tumangkar, sirah, dhadha kuning tuwa. Gegeripun cemeng. Awak pérangan nginggil sanèsipun coklat coret-coret. Awak pérangan ngandhap pethak. Nalika miber sayapipun katingal kontras sanget kaliyan gigiripun ingkang cemeng. Nalika taksih eném, coklat coret-coret. Iris kuning, cucuk kuning, pucuk cucuk cemeng, sukunipun semu ijo. Gesangipun piyambakan utawi wonten ingkang kelompok ingkang kasebar. Nalika jumeneng kanthi posisi andhap, sirahipun dipuntarik, nunggu mangsanipun. Saben sonten miber tumuju ing papan dunungipun. Sarangipun wonten ing kelompok kaliyan manuk sanèsipun. Sarangipun saking pang wit-witan.[2]

PanyebaranBesut

ReproduksiBesut

Cacaihpun tigan blekok antawis 2-3 butir, awerni biru-kehijauan. Mangsa kawin manuk punika nalika wulan Dhésèmber dumugi Mèi ing Jawa Timur, déné ing Jawa Barat nalika wulan antawis Januari dumugi Agustus.[4]

Éwadéné manuk punika asring kapanggih saha kanthi cacahé ingkang kathah, nanging boten nutup kamungkinan bilih jinis punika badhé tinemu cures. Panyebabipun saged amargi jalaran ingkang langsung punapa déné boten langsung. Wontenipun perburuan alasan ingkang boten ngetang wekdal, cacah, saha papan, tamtu kémawon badhé dados ancaman ingkang ageng.Panyebab sanèsipun kados ta bahan-bahan kimia wonten ing sawah-sawah. Migunakaken pestisida umpaminipun, saged paring dampak ingkang awon kanthi boten langsung dhumateng reproduksi manuk mliginipun blekok sawah.[2]

Babagan punika tamtu boten luput saking manéka jinis manuk ingkang sapunika sampun kirang cacahipun, déné wonten ingkang meh cures, saéngga sampun rekaos anggénipu manggihaken wojten ing alam punika. Pesthi wonten ugi kedah nindakaken program saperlu nglindhungi habita manuk, mliginipun kedah njagi lingkungan, saéngga saged nylametaken saha nglestantunaken manéka jinis manuk, mliginipun ingkang wonten ing sawah, kados ta manuk blekok punika.[2]

Cathetan sukuBesut

  1. BirdLife International (2012). "Ardeola speciosa". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Dijupuk 26 November 2013. 
  2. a b c d [1](dipunundhuh tanggal 4 Oktober 2012)
  3. [2]
  4. [3](dipunundhuh tanggal 4 Oktober 2012)