Pasuryan sing nandhang cacar cacar

Cangkrangen utawa varicella simplex minangka penyakit infèksius sing disébabaké infeksi virus varicella-zoster . Penyakit iki nyebar kanthi aerogen utawa liwat hawa.

Wayah inkubasiBesut

Wektu kena nyeebabaké penyakit ing wektu 2 nganti 3 minggu. iki bisa ditondhoi dening awak sing krasa panas nanging ora mriyang.

TitikanBesut

Wiwitané, panandhang bakal krasa sithik, demam irung, krasa cepet banget lungkrah lan ringkih. titikan kasebut khas kanggo infeksi virus. Ing kasus sing luwih abot, kesel, mumet. Pirang-pirang dina, ana sing katon kulit abang sing ditemoni ing wilayah cilik ing dada lan padharan utawa mburi banjur dituruti ing njero awak lan rai.

Kulit abang iki dadi melenthung kang diisi banyu kanthi slaput tipis. Kulit kulit iki bakal krasa lara utawa gatel supaya bisa ngeritik kanthi ora sengaja. Yen daya tahan wis ditinggal, bakal garing supaya bisa dadi scab (kerak) sing mengko bakal dibebasaké lan ninggalaké patch ing kulit sing luwih peteng (hiperpigmentasi). Tanduran iki bakal saya suwe ora suwe saya suwe ora bakal menehi tandha-tandha manéh.

Kasus liyané yen cangkrang iku bakal cepet mbentuk luwih jero supaya garing manéh. kahanan iki nggampangaké infeksi bakteri ana ing tatu garut. sawisé dikeringaké bekas cacar ayam bakal mbusak parut jero. Kajaba iku, yen sing nandhang wis diwasa minangka diwasa utawa diwasa, parut cacar luwih angel ilang.

Wayah karantina sing disaranakéBesut

Nganti 5 dina sawisé ruam wiwit katon lan nganti kabèh lepuh wis diusir. Sajroné karantina, pasien kudu terus adus kaya biasané, amarga kuman ing kulit bakal bisa nginfeksi kulit sing lagi kena cacar. Kanggo ngindhari paribasan sing angel ilang kudu ngindhari ketahanan cacar. Nalika ngombe awak sawisé adus, sampeyan ora kudu ngumbah nganggo andhuk sing angel banget. Kanggo ngindhari gatel, kudu diwenehi bubuk talc sing ngemot menthol supaya bisa nyuda gesekan sing ana ing kulit supaya kulit ora nesu. Kanggo sing duwe kulit sensitif uga bisa nggunakaké bubuk salycil talc sing ora ngemot menthol. Priksa manawa sampeyan uga tansah mangan panganan nutrisi kanggo nyepetaké proses penyembuhan kasebut. Konsumsi buah sing ngemot vitamin C kayata jambu lan tomat abang sing bisa digawe jus.

DiagnosisBesut

 
Cangkrangen

Diagnosis cacar cacar bisa ditindakaké adhedhasar tandha lan titikan, kanthi titikan wiwitan biasané diikuti karo ruam. Diagnosis dikonfirmasi kanthi mriksa cairan ing vesikel (gelembung) sing ana ing ruam, utawa tes getih kanggo mbuktekaké eksistensi imunologis akut.

Cairan Vesikuler bisa dicenthang kanthi mriksa Tzanck, utawa ujian kanggo antibodi fluorescent langsung. Cairan bisa uga dikultur, ing endi virus bakal dikultur saka conto cairan. Tes getih bisa digunakaké kanggo ngenali reaksi infeksi akut (IgM) utawa infeksi sadurunge lan kakébalan sabanjure (IgG). [1]

Diagnosis infeksi cacar ing janin bisa ditindakaké kanthi nggunakaké ultrasonografi, sanajan disaranaké nundha pemeriksaan 5 minggu sawisé infeksi utama ing ibu. Uji PCR (DNA) cairan amniotik uga bisa ditindakaké, sanajan ana risiko keguguran spontan amarga prosedur amniosentesis luwih dhuwur tinimbang risiko bayi ngembangaké sindrom janin janin. [2]

NyegahBesut

Njaga KaresikanBesut

Penyebaran cacar ayam bisa dicegah kanthi ngisolasi individu sing kena infeksi. Pangiriman bisa kedadeyan liwat paparan droplet, utawa kontak langsung karo lesi, sajroné wektu telung dina sadurunge wiwitan ruam nganti patang dina sawisé wiwitan ruam. [3] Virus varicella gampang disinfektan, utamané pelunturan klorin (yaiku sodium hypochlorite). Kaya virus sing duwe amplop liyané, sensitif pangatusan, panas lan cuci.

VaksinasiBesut

Vaksinasi kasedhiya kanggo bocah luwih saka 12 wulan. Vaksinasi iki uga disaranaké kanggo wong sing umure luwih saka 12 taun sing ora kena kekebalan utawa sing durung nate kena pengaruh penyakit iki, amarga wong diwasa sing kena pengaruh penyakit iki, biasané bakal luwih abot lan kadhangkala bisa sayah. Kanggo wong sing umure luwih saka 50 taun, mula kudu divaksinasi manéh.

PangobatanBesut

Varicella iki sejatine bisa nambani kanthi dhewé. Nanging, ora nolak serangan sing bola-bali nalika individu ngalami nyuda sabar. Varicella bisa diobati karo "Acyclovir" ing bentuk tablet 800 mg saben dina saben 4 jam (dosis diwasa, yaiku 12 taun luwih) sajroné 7-10 dina lan salep ngemot 5% acyclovir lancip ing permukaan sing kena infeksi 6 kali dina suwene 6 dina. Solusi 1% PK larut ing banyu adus uga digunakaké.

Sawisé wektu penyembuhan kanggo varicella, bisa diterusaké kanthi perawatan parut sing disébabaké nggunakaké akéh mineral mineral kanggo netralaké ginjel sawisé njupuk obat kasebut. Konsumsi vitamin C utawa plasebo langsung saka woh-wohan seger kayata jus jambu, jus tomat lan anggur . Vitamin E kanggo kelembapan kulit bisa dipikolehi saka plasebo, omben-omben saka aloe vera, utawa rumput laut . Panganggoné losyen sing ngemot moisturizer ekstra nalika tatu rampung diobati supaya ora ngganggu.

Cacar KethèkBesut

Cacar Kethèk beda karo Pitik Pox lan disébabaké dening virus monkey monoks. Karakter monyet cacar yaiku anané cairan ing daya tahan sing muncul, nanging rumangsa gatal banget, mula asring ngeruk lakune kaya monyet.

ReferènsiBesut

  1. Pincus, Matthew R.; McPherson, Richard A.; Henry, John Bernard (2007). "Ch. 54". Henry's clinical diagnosis and management by laboratory methods (ed. 21st). Saunders Elsevier. ISBN 978-1-4160-0287-1. 
  2. Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (September 2007). "Chickenpox in Pregnancy" (PDF). Diarsip saka sing asli (PDF) ing 9 June 2010. Dijupuk 22 July 2009. 
  3. Murray, Patrick R.; Rosenthal, Ken S.; Pfaller, Michael A. (2005). Medical Microbiology (ed. 5th). Elsevier Mosby. k. 551. ISBN 978-0-323-03303-9. , edition (Elsevier), p.

Pranala njabaBesut