Dinar (utawa b. Arab: دينار dīnār) iku valuta resmi kang dipigunakaké sapérangan nagara. Ing jaman biyèn, koin dhinar mas dipigunakaké wiwit mangsa Islam kanggo kagiyatan ijol-ijolan barang utawa jasa ing wewengkon kakalifahan. Panguwasa Islam iku sajatiné nyonto dhuwit koin mas saka Kakaisaran Romawi Wétan (Bizantium), kang arané dēnārius auri.

Nagara-nagara kang wernané ijo tuwa saiki isih migunakaké valuta dhinar, lan kang wernané ijo enom sadurungé migunakaké dhuwit iku. Nagara-nagara sempalan Yugoslavia ditampilaké ing kiwa ngisor.

ÉtimologiBesut

Tembung dīnār dijupuk saka tembung δηνάριον denarion saka basa Yunani, lan sadurungé dijupuk saka tembung dēnārius saka basa Latin.[1]

Valuta resmiBesut

Nagara-nagara kang migunakaké dhinar (utawa jeneng sing mèmper) kanggo valuta resminé, ya iku:

Nagara Valuta Kodhe ISO 4217
  Aljazair Dinar Aljazair DZD
  Bahrain Dinar Bahrain BHD
  Irak Dinar Irak IQD
  Yordania Dinar Yordania JOD
  Kuwait Dinar Kuwait KWD
  Libya Dinar Libya LYD
Cithakan:Country data Républik Makedonia Denar Makedonia MKD
  Serbia Dinar Serbia RSD
  Tunisia Dinar Tunisia TND

GaleriBesut

RéferènsiBesut

  1. Oxford English Dictionary, 2nd ed., 1989, s.v. dinar; vèrsi online November 2010.