Ejaan Basa Jawa béda karo ejaan basa Indonesia. Ejaan Jawa Baku iku cara nulis lan maca racaké kanggo Jawa Tengahan.

Aksara ‘a’ diwaca a, upamane: mangan, larang, ora, lan liyané

Aksara ‘a’ diwaca e, upamane: pandita, pamiarsa, pandega lan liyané. Diwaca pendito, pemiarso, pendego.

Aksara ‘a’ diwaca o-jawa, upamane: ana, apa, aja, lan liyané diwaca ono, opo, ojo

Aksara ‘e’ diwaca e, upamane: merem, pelem, ayem, lan liyané.

Aksara ‘e’ diwaca é, upamane: kéré, keré mété

Aksara ‘e’ diwaca è, upamane: tekèk, mènèk, golèk, lan liyané

Aksara ‘o’ diwaca o, upamane: ora, bodo, koplo, lan liyané

Aksara ‘o’ diwaca o-jawa, upamane: kothong, bolong, kolor lan liyané

Aksara ‘i’ diwaca i, upamane: nini, sisi, pipis, lan liyané

Aksara ‘i’ diwaca é, upamane: alis, mulih, malik, lan liyané diwaca alés, muléh, malék.

Aksara ‘u’ diwaca u, upamane: yuyu, wagu, guru, lan liyané

Aksara ‘u’ diwaca ó, upamane: mabur, katut, lamur, lan liyané diwaca mabór, katót, lamór

Ana aksara-aksara sing diwaca gemantung tembunge. Upamane alis & alise diwaca alés & alise. Irung & irunge diwaca iróng & irunge

Jalaran saka sistim iki, akèh tembung2 sing tulisané pada, pocapane béda lan tegesé uga béda. Conto:

Kere bisa diwaca keré utawa kéré

Gendeng bisa diwaca gendeng utawa gendèng

Cemeng bisa diwaca cemeng utawa cemèng

Emut bisa diwaca emut utawa émut

Kuthuk bisa dhiwoco kuthuk utawa kuthók.

Tulisan putih bisa diwaca putih bisa putéh

Tulisan garing bisa diwaca garing bisa garéng

SumberBesut