Tuduhaké menu pokok

Juan Evo Morales Ayma (lair ing Orinoca, Oruro, Bolivia, 26 Oktober 1959; umur 59 taun), sing populèr dikenal kanthi jeneng Evo (IPA: [ˈeβ̞o]) iku Présidhèn Bolivia lan dadi wong pribumi pisanan tumrap kalungguhan kepala nagara wiwit panjajahan Spanyol punjul 470 taun kapungkur.[2][3][4][5] Klaim ini menyebabkan kontroversi,[6] karena ada para présidhèn mestizo sebelumnya.[7]

Juan Evo Morales Ayma
Evo Morales.jpg
Présidhèn Bolivia ke-80
Linggih
22 Januari 2006 – Saiki
Wakil Présidhèn Álvaro García Linera
Kang sadurungé Eduardo Rodríguez
Kang sawisé Isih mengku
Rerincèn dhiri
Lair (1959-10-26) Oktober 26, 1959 (umur 59)
Orinoca, Oruro, Bolivia
Bangsa Bolivia
Parté pulitik Movimiento al Socialismo (MAS)
Agama Katulik Roma[1] / Indigenous religions

Morales iku wong sosialis lan asal saka suku Indian (Aymara) lan dilantik dadi présidhèn ing tanggal 22 Januari 2006.

Morales iku pemimpin swiwi kiwa obahan cocalero Bolivia– sawijining fédherasi kendho saka campesino panandur godhong koka sing nglawan upaya-upaya pamaréntah Amérikah Sarékat kanggo mbesmi koka ing Provinsi Chapare ing Bolivia kidul-wétan. Morales uga minangka pemimpin parté pulitik Gerakan kanggo Sosialisme (Movimiento al Socialismo, sing dicekak sajeroning basa Spanyol MAS, sing tegesé "luwih"), sing kalibet sajeroning Perang Gas, bebarengan karo akèh kelompok liyané, sing lumrahé dirujuk minangka "obahan sosial".

RéferènsiBesut

  1. Agencia Boliviana de Informacion
  2. "ProBerkas: Evo Morales". BBC. 14 December 2005.  Retrieved on Feb. 1, 2007
  3. Tupac Saavedra. "Bolivia: The Rise of Evo Morales". PBS Frontline. 
  4. "Evo Morales Sworn in as Bolivia's First Indigenous President". Democracy Now. January 23rd, 2006.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)
  5. Jubenal Quispe. "Evo Morales: Indigenous Power". Yes Magazine. 
  6. "¿Evo indígena o mestizo?". Bolpress. 
  7. Mesa, José, Gisbert, Teresa, Mesa Gisbert, Carlos D. Historia de Bolivia: Segunda Edición corregida y actualizada. Editorial Gisbert. La Paz, 1998.

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut