Francesco Redi

Francesco Redi minangka dhokter, ahli bedah lan ilmuwan sing misuwur amarga eksperimen nglawan teori generasi spontan (Generasi Spontan). [1] Minangka dhokter lan ahli bedah dheweke ngladeni para bangsawan Tuscany kayata Ferdinand II lan Casimo III. Redi uga dikenal minangka panulis, salah sawijining karya misuwur sing judhule Bacco ing Toscano (1685).

Francesco Redi
Francesco Redi-Uffizi.jpg
Lair(1626-Cithakan:NOMORBULAN-18)18 Fèbruari 1626
Arezzo
PatiMaret 1, 1697(1697-03-01) (umur 71)
Pisa
BangsaTuscany
Alma materUniversitas Pisa
Karièr ngèlmiah
BabaganMedicine, entomology
InstitutionsFlorence

BiografiBesut

Redi lair saka pasangan bangsawan Cecelia de'Ghinci lan Gregorio Redi. Bapakne minangka dokter sing nyambut gawe kanggo Adipati (Adipati Agung) Ferdinand II lan putrane, Casimo III. [2]Nalika mudha, Redi didhidhik karo para pandhita Yesuit sing piwulang adhedhasar filsafat Aristoteles . [2] Nalika wis diwasa, Redi sinau kedokteran ing Universitas Pisa lan uga dadi dhokter ing pengadilan sawise nampa panggilan saka Adipati sing nembe tiba saka jarane. Sawise ngunjungi Roma, Napoli, Bologna, Padua, lan Venesia, Redi wiwit praktek dadi dokter ing Florence . [3] Wiwit taun 1657 nganti 1667, Redi dadi anggota Akademi Eksperimen (Accademia del Cimento). Sajrone ing pengadilan, Redi dadi tokoh sing dihormati lan disenengi, lan mengko uga dadi pengawas apotek.[2] Kajaba iku, Redi uga nuduhake ilmu karo para siswa.

Nalika Casimo III jumeneng ngganti posisi bapakne, Redi tetep kerja ing jabatane nalika nyoba eksperimen kanggo ningkatake praktik medis lan operasi. [3] Sabanjure, dheweke uga dadi anggota aktif "Trusca", "Arcadia", mbantu nyusun kamus Tuscan, mulang basa Tuscan ing Florence (1666). Sawetara karya sastra sing ditulis dening Redi sajrone uripe yaiku Huruf, Pujian Bacco ing Toscana, lan Arianna Inferma . Karya sastra sing paling puisi, Bacco ing Toscana dianggep minangka salah sawijining karya sastra paling apik ing abad kaping 17. Sajrone pungkasan umur, kondhisi kesehatan Redi saya parah nganti dheweke tilar donya nalika turu nalika tanggal 1 Maret 1967 ing Pisa. [2]

Sanajan dheweke urip ing jaman sing kebak piwulang Aristoteles, pikirane Redi dipengaruhi dening teori-teori Galileo uga Bruno lan Kepler . Kajaba iku, Redi uga maca tulisan Giuseppe Aromatari saka Assisi lan William Harvey sing mbantah teori generasi spontan (abiogenesis). Aromatari lan Harvey ngajokake teori manawa serangga, cacing lan kodhok tuwuh saka wiji utawa endhog sing kewan cilik banget kanggo dideleng. Nalika semana, ulat bakal dipercaya metu saka daging busuk miturut teori generasi spontan sing dipengaruhi karo piwulang Aristoteles. Redi kepengin ngerti sejatine, dheweke nyimpen macem-macem jinis daging ing tabung siji-siji lan nonton ulat sing mangan daging busuk lan nemokake yen ulat kasebut dadi lalat. Sadurunge ulat katon, dheweke nate weruh yen lalat ngemot daging sing bosok lan saka kana dheweke nggawe kesimpulan yen ana sing nyebabake produksi cacing kasebut kedadeyan. [2]

 
Eksperimen sing ditindakake dening Francesco Redi.

Ing taun 1688, Redi nerbitake asil panaliten kanthi judhul " Eksperimen asal-usul serangga ". [3] Eksperimen ing buku kasebut sukses ngilangi teori abiogenesis (urip asale saka materi ora urip) lan nuwuhake teori biogenesis.[3] Pratelan Omne vivum ex ovo (kabeh kang urip iku asale saka endhog) adhedhasar eksperimen sing ditindakake Redi. Teori biogenesis nuduhake manawa urip asale saka urip sadurunge. Ing eksperimen kasebut, dheweke nggunakake rong kontainer daging, sing pertama kiwa mbukak lan sing liyane ditutup. [4]Ing wadhah sing mbukak, ulat bakal tuwuh ing daging, lan ing wadhah liyane ora ana tuwuh wulu. [4] Konsep biogenesis durung bisa ditampa nganti eksperimen dening Louis Pasteur tampil ing taun 1859. [2]

Sajrone uripe, Redi uga ngganggu salah paham lan kapercayan babagan ula beracun. Eksperimen sing ditindakake nuduhake yen ula empedu ora beracun, ular bisa uga utawa ula untu ora mbebayani, nanging yen bisa mbukak liwat luka sing mbukak utawa disuntik ing sangisore kulit, bakal nyebabake fatal. Kajaba iku, Redi uga negesake manawa racun ula yaiku cairan kuning sing diprodhuksi kelenjar ing endhas ula lan disuntikake mung nganggo rong untu, ora diprodhuksi dening roh liar. Dheweke uga ngilangi mitos yen kekuwatan racun ula kena pengaruh panganan, ula ngombe anggur, lan sawetara mitos palsu liyane. Nanging, ide dheweke durung bisa ditampa nganti diterbitake dening Felice Fontana ing taun 1781, nalika kesimpulan Redi ditampa kanthi lengkap. [2]

ReferensiBesut

  1. (ing basa Inggris) Susan M. Dixon (2006). Between the Real and the Ideal: The Accademia Degli Arcadi and Its Garden in Eighteenth-century Rome. University of Delaware Press. ISBN 978-0-87413-937-2.Page.124
  2. a b c d e f g World of Biology on Francesco Redi
  3. a b c d (ing basa Inggris) "Francesco Redi". Dibukak ing 23 Mei 2010. |first= missing |last= (pitulung)
  4. a b (ing basa Inggris) Michelle Gunter, Colleen Pintozzi Dawn Heineman (2005). Passing the Ohio Graduation Test in Science. American Book Company. ISBN 978-1-932410-94-5.Page.356

[1]

  1. (ing basa Inggris) Susan M. Dixon (2006). Between the Real and the Ideal: The Accademia Degli Arcadi and Its Garden in Eighteenth-century Rome. University of Delaware Press. ISBN 978-0-87413-937-2.Page.124