Piranti gamelan Jawa

Gamelan Jawa iku jinis utawa corak gamelan kang urip ing Jawa Tengah (uga Yogyakarta) lan sapérangan Jawa Wétan. Musik gamelan Jawa iki béda karo musik gamelan saka laladan liya, yèn musik gamelan Jawa|Jawa lumrahé nduwé nada luwih lembut|lembut lan nganggo laya luwih alon, béda karo musik gamelan Bali kang layane luwih rikat, uga gamelan Sundha kang rasa musiké "nglaras" banget (mendayu-dayu) lan didhominasi swara suling.

NotasiBesut

 
Gamelan laras sléndro Si Ketuyung, Kraton Kasepuhan, Cirebon

Gamelan Jawa iku nduwé nada-nada péntatonis. Gamelan Jawa iku duwé 2 laras ya iku:

  • Laras Sléndro kang duwé urutan nada-nada 1 2 3 5 6 1
  • Laras Pélog kang duwé urutan nada-nada' 1 2 3 4 5 6 7

AturanBesut

Gamelan Jawa nduwé aturan-aturan kang wis pakem, antarané katata saka pirang-pirang rambahan (puteran) lan pathet utawa jero cethèking swara, uga ana aturan sampak utawa rikat-rendheté laku kang wis pakem, uga ana batesan-batesan gongan lan mèlodiné wis diatur ning pérangan-pérangan kang saben-saben ketata saka 4 nada (gatra). Saben-saben piranti nduwé fungsi dhéwé-dhéwé, kang nuntun swara ya iku rebab, kang nuntun irama diarani kendhang. Arané juru main kang nabuh gamelan iku pengrawit, penayagan utawa nayagautawa wiyoga, kang nembang priya arane wira-swara, kang wanita arané pesindèn utawa swarawati.

JinisBesut

Uga delengenBesut

Pranala njabaBesut