Kalsium karbonat

Kalsium karbonat minangka senyawa kimia kanthi rumus CaCO3. Iki minangka zat umum sing ditemokaké ing watu minangka kalsit mineral lan aragonit (utamané minangka watu gamping, yaiku salah sawijining jinis watu sedimén sing biasané kalebu kalsit) lan minangka komponén utama kulit endhog, cangkang bekicot, cangkang kéwan segara lan mutiara. Kalsium karbonat minangka bahan aktif ing pertanian lan digawé nalika ion kalsium ing banyu keras reaksi karo ion karbonat kanggo nggawé kerak. Kasedhiya panggunaan medis minangka suplemen kalsium utawa antasida, nanging konsumsi sing kaluwihan bisa mbebayani lan nyebabaké hiperkalskemia lan masalah pencernaan. [1]

Struktur kalsium karbonat

Pengolahan kalsium karbonatBesut

Akèh-akèhé kalsium karbonat sing digunakaké ing indhustri dièkstrak kanthi pertambangan utawa penggalian. Kalsium karbonat murni (kayata kanggo panganan utawa panggunaan farmasi), bisa diprodhuksi saka sumber galian murni (biasané marmer). Alternatif liyané, kalsium karbonat disiapaké saka kalsium oksida . Banyu ditambahaké kanggo menehi kalsium hidroksida banjur karbon dioksida dilewati liwat solusi iki kanggo nyepetaké kalsium karbonat sing dipengini, diarani ing indhustri kasebut minangka kalsium karbonat endapan (PCC):[2]

CaO + H 2 O → Ca (OH) 2
Ca (OH) 2 + CO 2 → CaCO 3 ↓ + H 2 O

Struktur kalsium karbonatBesut

Struktur CaCO3 kanthi termodinamika kanthi kahanan normal yaiku heksagonal β-CaCO 3 (kalsit mineral). [3] Wangun liyané bisa disiyapaké, luwih padhet (2,83 g / cm 3) orthorhombic λ-CaCO 3 (mineral aragonit ) lan heksagonal μ-CaCO 3, kedadeyan minangka vaterit mineral. [3] Wangun aragonit bisa disiyapaké kanthi presipitasi ing suhu ndhuwur 85 ° C, bentuk vaterit bisa disiyapaké kanthi presipitasi udakara 60 ° C. [3] Kalsit ngemot atom kalsium sing dikoordinasi karo enem atom oksigen, ing aragonit dikoordinasi karo sangang atom oksigen. [3] Struktur vaterit durung dingerteni kanthi jangkep. [4] Magnesium karbonat (MgCO3) nduwéni struktur kalsit, déné strontium karbonat lan barium karbonat (SrCO3 lan BaCO3) nggunakaké struktur aragonit, nuduhaké radiasi ionik sing luwih gedhé.[3]

Kedadéyan kalsium karbonatBesut

 
Watu kalsium karbonat

Kulit endhog, cangkang bekicot lan kéwan segara ngandung akéh kalsium karbonat lan bisa digunakaké minangka sumber indhustri kimia kasebut. [5] Tiram mawa pangenalan anyar minangka sumber kalsium, nanging uga sumber indhustri praktis. [6] [7] Jejanganan ijo sig peteng kayata brokoli lan kale ngemot kalsium karbonat sing akéh, nanging ora praktis minangka sumber industri. [8] Ngluwihi Bumi, bukti sing kuat nuduhaké ana kalsium karbonat ing Mars. Tandha-tandha kalsium karbonat wis didetèksi ing luwih saka siji lokasi (utamané ing kawah Gusev lan Huygens). Iki nyedhiyakaké sawetara bukti yèn ana banyu cair sing kepungkur. [9] [10]

Guna kalsium karbonatBesut

Aplikasi industriBesut

Panggunaan utama kalsium karbonat yaiku ing indhustri konstruksi, minangka bahan bangunan, utawa agregat watu gamping kanggo pambangun dalan, minangka bahan semen. Nanging, amarga iklim sing kadang bisa njedhulaké udan asam, [11] kalsium karbonat (ing bentuk watu gamping) ora digunakaké manéh. Kalsium karbonat uga digunakaké ing pemurnian zat besi saka bijih besi ing tungku. Karbohidrat dikalsinasi ing situ kanggo menehi kalsium oksida, sing mbentuk terak kanthi macem-macem regetan sing ana, lan misahaké saka zat besi sing wis dimurnekaké.[12]

KasarasanBesut

Kalsium karbonat digunakaké kanthi akéh obat minangka suplemen kalsium diet murah kanggo antasida lambung. [13] Iki bisa digunakaké minangka pengikat fosfat kanggo perawatan hiperfosfatemia (utamané kanggo pasien gagal ginjel kronis). Iki digunakaké ing indhustri farmasi minangka pangisi iners kanggo tablet lan obat-obatan liyané. [14] Kalsium karbonat digunakaké ing produksi kalsium oksida uga pasta gigi lan wis naté muncul manéh minangka pengawet panganan lan punggawa warna, nalika digunakaké ing utawa nganggo produk kayata apel organik.[15]

Pertanian lan akuakulturBesut

Ana ing pertanian, watu gamping, kapur bubuk utawa watu gamping, digunakaké minangka metode murah kanggo netralaké lemah sing asam, saengga cocok kanggo pertanian, uga digunakake ing indhustri akuakultur kanggo regulasi ph lemah kolam sadurungé miwiti budidaya. [16]

ParipustakaBesut

  1. Strumińska-Parulska, DI (2015). "Determination of 210Po in calcium supplements and the possible related dose assessment to the consumers". Journal of Environmental Radioactivity. 150: 121–125. doi:10.1016/j.jenvrad.2015.08.006. PMID 26318774.
  2. "Precipitated Calcium Carbonate". Diarsip saka sing asli ing 11 January 2014. Dibukak ing 11 January 2014.
  3. a b c d e Ropp, R. C. (2013-03-06). Encyclopedia of the Alkaline Earth Compounds. Elsevier. pp. 359–370. ISBN 9780444595508.
  4. Demichelis, Raffaella; Raiteri, Paolo; Gale, Julian D.; Dovesi, Roberto (2013). "The Multiple Structures of Vaterite". Crystal Growth & Design. 13 (6): 2247–2251. doi:10.1021/cg4002972. ISSN 1528-7483.
  5. Horne, Francis (23 October 2006). "How are seashells created?". Scientific American. Dibukak ing 25 April 2012.
  6. "Oyster shell calcium". WebMD. Dibukak ing 25 April 2012.
  7. "Oyster Shell Calcium Carbonate". Caltron Clays & Chemicals. Diarsip saka sing asli ing 10 September 2013. Dibukak ing 25 April 2012.
  8. Mangels, Ann Reed (June 4, 2014). "Bone nutrients for vegetarians". The American Journal of Clinical Nutrition. 100 (1): 469S–475S. doi:10.3945/ajcn.113.071423. PMID 24898231.
  9. Boynton, W. V.; Ming, D. W.; Kounaves, S. P.; et al. (2009). "Evidence for Calcium Carbonate at the Mars Phoenix Landing Site" (PDF). Science. 325 (5936): 61–64. Bibcode:2009Sci...325...61B. doi:10.1126/science.1172768. PMID 19574384.
  10. Clark, B. C., III; Arvidson, R. E.; Gellert, R.; et al. (2007). "Evidence for montmorillonite or its compositional equivalent in Columbia Hills, Mars" (PDF). Journal of Geophysical Research. 112 (E6): E06S01. Bibcode:2007JGRE..112.6S01C. doi:10.1029/2006JE002756.
  11. "Effects of Acid Rain". US Environmental Protection Agency. Dibukak ing 14 March 2015.
  12. "Blast Furnace". Science Aid. Diarsip saka sing asli ing 17 December 2007. Dibukak ing 30 December 2007.
  13. "Calcium Carbonate". Medline Plus. National Institutes of Health. 1 October 2005. Diarsip saka sing asli ing 17 October 2007. Dibukak ing 30 December 2007.
  14. Lieberman, Herbert A.; Lachman, Leon; Schwartz, Joseph B. (1990). Pharmaceutical Dosage Forms: Tablets. New York: Dekker. p. 153. ISBN 978-0-8247-8044-9.
  15. "Food Additives – Names Starting with C". Chemistry.about.com. 10 April 2012. Diarsip saka sing asli ing 16 October 2006. Dibukak ing 2012-05-24.
  16. Oates, J. A. H. (11 July 2008). Lime and Limestone: Chemistry and Technology, Production and Uses. John Wiley & Sons. pp. 111–113. ISBN 978-3-527-61201-7.