Kapuloan Nusa Tenggara

kapuloan ing Indonésia
Aksara Latin
     

Kapuloan Nusa Tenggara utawa Kapuloan Sunda Kecil (saiki kadhangkala dianggo sajeroning peta-peta géografis donya), iku gugusan pulo-pulo ing sisih wétan Pulo Jawa, wiwit saka Pulo Bali ing sisih kulon, nganti Pulo Timor ing sisih wétan. Pulo Wetar sing dadi péranganing wewengkon Provinsi Maluku kanthi geologis uga kalebu sajeroning kapuloan Nusa Tenggara.

Nusa Tenggara
Géografi
PernahAsia Tenggara
Koordhinat9°00′S 120°00′E / 9.000°S 120.000°E / -9.000; 120.000
KapuloanKapuloan Sunda
Administrasi
Indonésia
ProvinsiBali,
Nusa Tenggara Kulon,
Nusa Tenggara Wétan
Timor Leste

Sacara administratif, Kapuloan Nusa Tenggara kalebu wewengkon nagara Indonésia, kajaba pérangan wétan Pulo Timor kalebu wewengkon nagara Timor Leste.

Ing wiwitan kamardikan Indonésia, kapuloan iki minangka wewengkon Provinsi Sunda Kecil banjur ganti nama dadi Provinsi Nusa Tenggara ing taun 1954, sing kutha krajané ing Singaraja. Ing taun 1975, tlatah pucuk wétan Kapuloan Nusa Tenggara ing pérangan wétan Pulo Timor digabungaké menyang Indonésia dadi Provinsi Timor Timur nganti mardika manèh ing taun 2002. Kapuloan iki saiki dumadi saka 3 provinsi. ya iku: Bali, Nusa Tenggara Kulon, lan Nusa Tenggara Wétan, sarta 13 dhistriké Timor Lésté.

ÈtimologiBesut

Ing taun 1950-an Mantri Pendhidhikan lan Kabudayan Moh. Yamin njenengaké Kapuloan Sunda Kecil dadi Kapuloan Nusa Tenggara sing tegesé "Nusa" (pulo, kapuloan) sing dumunung ing tenggara Indonésia.[1]. Saiki jeneng "Nusa Tenggara" dipigunakaké déning rong laladan administratif: Provinsi Nusa Tenggara Kulon lan Nusa Tenggara Wétan.

Pulo-pulo utamaBesut

BaliBesut

Nusa Tenggara KulonBesut

Nusa Tenggara WétanBesut

Uga delengenBesut

RujukanBesut